11 лютого у залі засідань міської ради під головуванням міського голови Володимира Гройсмана відбулось розширене засідання, на якому йшла мова про хід виконання програми «Місто, дружнє до дітей». Враховуючи те, що основними об’єктами, на яких спрямована програма, є діти, саме вони контролюють її виконання та вносять свої корективи. Тому участь у цьому засіданні взяли і представники дитячої дорадчої ради, яка працює при міському голові.

Програма «Місто, дружнє до дітей» розпочала діяти на початку минулого року. Вона була розроблена за стандартами Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і спрямована на створення комфортних умов проживання для підростаючого покоління, аби життя дітей у місті було цікавим, різноплановим та безпечним. Основна ідея міста, дружнього до дітей, полягає у прийнятті на місцевому рівні таких правил демократичного міського врядування, які б забезпечували реалізацію прав наймолодших громадян. Саме це і було закладено в основу міської програми.

Затвердивши програму «Місто, дружнє до дітей», міська влада взяла на себе зобов’язання активно підтримувати дітей у реалізації їх прав. Зокрема вінницькі діти отримали можливість через дитячу раду висловлювати своє бачення того, яким має бути місто, впливати на відповідні рішення міської ради, бути учасником культурного та соціального життя тощо.

Задля цього програмою передбачено ряд конкретних заходів, виконання яких покладено на відповідні управління міської ради. Вже протягом минулого року, враховуючи вимоги програми, планували свою роботу управління освіти, культури, охорони здоров’я, комітет по фізичній культурі та спорту, відділ у справах сім’ї, молоді та туризму, служба у справах дітей та інші.

Як результат – управління освіти міської ради досліджували тему «Права дітей у нашому місті очима самих дітей», започатковано проведення батьківських зборів на тему «Права дітей у сучасному житті», проводяться зустрічі міських управлінців із дитячою дорадчою радою та багато іншого. А управління культури, поряд із створенням нових мистецьких формувань, активізувало гурткову роботу на базі усіх міських бібліотек, цьогоріч їх стало майже 70. Активно працювали й інші підрозділи міської ради. Відділ у справах сім’ї, молоді та туризму проаналізував методом опитування інтереси дітей та побажання їхніх батьків і дійшов висновку, що сучасні діти потребують нових методів позашкільної роботи, відпрацюванням яких цей відділ і буде займатись протягом поточного року.

Представники дитячої дорадчої ради при міському голові, які також були присутні на зібранні, розповіли, що вони готові брати участь у різних проектах та заходах. Школярам цікаво зустрічатись із вінницькими чиновникам та знайомитись із роботою місцевої влади. Діти кажуть, що вони хочуть, аби молодь Вінниці була відповідальна, здорова, впевнена у собі та своєму майбутньому і змогла забезпечити Вінниці гідне майбутнє. А створення дитячої ради – це ще один аспект, який допомагає всебічно розвиватись і мати загальне уявлення про процеси, які відбуваються у стінах міської ради.

Міський голова Володимир Гройсман зазначає, що реалізація програми «Місто, дружнє до дітей» - це серйозний крок вперед у напрямку розширення світогляду юного покоління вінничан у міському середовищі і всі управління мають системно працювати над цим. «Я вважаю, що усім нам потрібно сьогодні активно працювати з дітьми та молодими людьми, потрібно до них дослухатись та робити спільні висновки щодо покращення самої програми, - говорить очільник міста. – Важливо, щоб усі заходи в рамках програми несли не формальний характер, а були цікавими, корисними та результативними. І у нашому випадку дуже важливо мати оцінку діяльності відповідних управлінь з боку самих дітей».


Переглядів: 4422
Поширень: 0