Вінницька громадська організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» була першою, хто звернув увагу громадськості та влади міста на таку проблему, як вільний доступ людей на візках до закладів медицини, освіти, торгівлі тощо. Діяльність, яка проводиться в цьому напрямку не лише дає певні результати, а й набирає обертів.

Зокрема, триває проект «Право кожного – жити вільно та мобільно», який реалізовується «Гармонією» в межах спільної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» та фонду «Східна Європа» в рамках програми «Об’єднуємося заради реформ», наданої через Агентство США з міжнародного розвитку, за підтримкою міської та обласної влади.

– Робота в рамках проекту розпочалася в серпні минулого року й триватиме до квітня цього року. Проектом охоплена не лише Вінниця, а й міста та села області. Зокрема, ми вже побували в 5 районах Вінниччини: Хмільницькому, Жмеринському, Могилів-Подільському, Іллінецькому та Тульчинському, провели там аудит доступності соціально значущих об’єктів: лікарень, шкіл, будівель соціального спрямування, адміністративних споруд, об’єктів культури та спорту тощо. У ще два райони – Тиврівський та Шаргородський – ми зробили прес-тур, аби зафіксувати всі випадки невиконання чи недотримання норм облаштування споруд пандусами та підйомниками тощо. Також під час візиту ми зустрічалися з громадськістю та представниками місцевої влади, інформували їх про впровадження програми безбар’єрності у Вінниці та області, – розповіла Раїса Панасюк.

За її словами, проведена робота дуже важлива. Хоч останнім часом на проблеми маломобільних верств населення почали звертати увагу частіше, та все ж облаштувати середовище без перешкод для цієї категорії населення важко. Зокрема, як розповіла Раїса Панасюк, непоодинокими є випадки, коли пандуси не придатні для використання: чи кут нахилу завеликий, чи немає поручнів, чи під’їзд до самого пандуса перекритий. Це трапляється, як правило, не через небажання допомогти, а через незнання або недбалість.

– Я ні в якому разі не хочу образити тих, хто будував такі пандуси. Адже пересічному громадянину важко уявити, що для людей із вадами одна сходинка може стати перепоною. Тому, аби попередити подібні непорозумінням, ми видали відповідні навчальні довідники та диски, які під час тематичних семінарів передамо представникам районних органів влади та комітетів доступності, – додала Раїса Панасюк.

До речі, в м. Вінниця, завдяки спілим зусиллям міської влади та громади, прийнята програма «Місто Вінниця – зручне для всіх» на 2011-2015рр., в рамках якої ухвалено поетапний план створення безбар’єрного середовища для людей з особливими потребами. Сама ж Раїса Панасюк входить до складу робочої комісії, яка приймає архітектурні об’єкти в експлуатацію.

У рамках проекту «Право кожного – жити вільно та мобільно» 10, 17, 24 лютого проходять тренінги з доступності для голів профільних комісій місцевих рад, депутатів, представників ЗМІ області, активних людей з інвалідністю, представників громадських та проектних організацій. В тренінгу крім засвоєння Державних будівельних норм щодо створення доступного середовища, проводяться вправи для практичного ознайомлення з особливими потребами у доступності людей з проблемами слуху, проблемами зору та з порушенням опорно-рухового апарату. Для цього учасники тренінгу вчилися спілкуватися без слів, ходити з зав´язаними очима, спускатися сходами на візку. Адже, інколи, краще зрозумієш, коли спробуєш…

Між іншим, нещодавно «гармоніївці» зі своєю програмою безбар’єрності відвідали студентів відповідних факультетів технічного університету, провели тренінг та анкетування. Саме воно показало: майбутні спеціалісти раніше навіть не замислювалися, що вони будуть причетні до вирішення проблем людей з особливими потребами. Тому майже всі вони погодилися з необхідністю введення спеціального факультативу, де змогли б поспілкуватися з цією категорією людей.

–Ми працюємо з приватними підприємцями, архітектурними організаціями та всіма верствами населення, аби в майбутньому ні в кого не виникало сумнівів щодо того, потрібен пандус чи ні, навіть якщо в будинку проживає лише одна людина, яка пересувається на візку, – наголосила Раїса Панасюк.

Для довідки:

Проект «Право кожного – жити вільно та мобільно» реалізується Громадською організацією «Гармонія» в межах спільної ініціативи Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа в рамках програми «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)».

Проект буде реалізовуватись протягом 9 місяців (серпень2010р. – квітень 2011р.) На фінансування проекту заплановано виділити кошти у розмірі 85472 грн.

Протягом проекту заплановано здійснити:

  1. Посилення спроможності комітетів доступності у Вінницькій області:
  2. Лобіювання напрацювання поетапного плану реалізації та фінансування програми щодо створення безбар’єрного, доступного середовища
  3. Привернення уваги громадськості до створення доступного середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями:
  • аудит доступності соціально значимих об’єктів (лікарень, шкіл, будівлі соціального спрямування, соціального захисту, центрів зайнятості адміністративних споруд, об’єктів культури та спорту) в 5 районах Вінницької області-  Хмільницький, Жмеринський, Могилів – Подільський, Іллінецький, Тульчинський;
  • випуск довідників для представників комітетів доступності;
  • проведення тренінгів з доступності (3 тренінги) для голів профільних комісій місцевих рад депутатів, представників ЗМІ Вінницької області, активних людей з інвалідністю, представників громадських організацій та проектних організацій, проведення (3 тренінги) для студентів навчальних закладів з отримання професії будівельного, архітектурного спрямування з залученням громадських експертів –людей з інвалідністю;
  • проведення прес-туру щодо впровадження програми безбар’єрності в м. Вінниця та Вінницькій області (вибірково 2 райони: Тиврівський, Шаргородський);
  • видання буклету щодо важливості створення безбар’єрного середовища та параметрами пандусів;
  • проведення підсумкового відкритого зібрання Обласного комітету забезпечення доступності з присутністю керівників області, донорів проекту, ЗМІ, громадських організацій людей з інвалідністю для напрацювання спільних кроків до безбар’єрного середовища, обговорення результатів та ефективності проекту.
  • видання календаря «Право кожного – жити вільно та мобільно»;
  • прийняття програми щодо впровадження безбар’єрності сесією Вінницької міської ради на 2011р.

Реалізація компоненту «Підтримка місцевих ініціатив» програми «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що виконується Pact Inc., стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та фінансовій підтримці Міжнародного фонду «Відродження».

Проект «Право кожного – жити вільно та мобільно» є винятковою відповідальністю Громадської організації «Гармонія» та не обов’язково відображають точку зору USAID, уряду США, Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа.


Переглядів: 3603
Поширень: 0