— Плануємо виготовити до 200 кораблів та близько тисячі мініатюрних корабликів у пляшках із символікою чемпіонату. Над ними працюють 45 засуджених, — каже заступник начальника установи з виробництва Олександр Муравель. — Масштаби сувенірів різні. Від найменшого 20-сантиметрового, який коштує 125 гривень. І більші — до 6 тис. гривень.

Вінницькі довічно ув’язнені готують сувеніри до Євро-201222 лютого представляють перші чотири вироби. 44-річний Адольф Перетягін із камери №250 закінчив 80-сантиметровий прототип парусника ”Полтава”.

— Це перший корабель, яким керував Петро І, — уточнює Адольф Валерійович. — Назвав його ”Лордом” — з англійської — Господь. Я — віруючий. Цей макет — спрощений варіант. Зробив його за місяць. Можна й ідентичний, правда піде до восьми місяців. Корабель розфарбував гуашшю, розмішаною з клеєм ПВА. Пропорція один до одного. Це аби не пачкалася та не стиралася. Клей дає таку плівочку, та захищає.

Сувеніри виготовляють із дерева і тканини.

— Найкраще працювати з м’яким деревом — липою, тополем. Важче з дубом, буком, вони тверді, — додає ув’язнений. — Паруса робимо з тканини, яку промочуємо у воді, розведеній із ПВА. Коли висихає, вирізаємо смужки.

На підставці до сувеніру Перетягін з хліба вим’яв логотип Євро-2012.

— Зараз із того ж хліба доліплюю команду корабля, — показує фігурки людей заввишки 3 см. — Розфарбую їхні костюми в кольори нашого прапору. Думаю, до наступного судна зробити футбольну команду. Сам колись займався футболом. У Києві в юнацькій школі ”Динамо”, потім за команду ”Металіст” на Хмельниччині грав. І тут стежу за футболом. Коли дізнався, що будемо робити сувеніри до чемпіонату, дуже зрадів.

Із сусідньої камери довічник 38-річний Ігор Зінченко зробив корабель у пляшці.

— Макети кораблів ми робили й раніше. А в пляшках, тільки почали, — каже. — Навчався техніці по фільмах. У пляшку як його запихнув? Нехай це залишиться секретом, а то з’являться конкуренти.

За виготовлення сувенірів засудженим нараховують від 200 до 500 грн зарплатні.

— Виготовляти кораблі почали приблизно сім років тому. За місяць продаємо 20–30 штук, — підраховує Олександр Муравель. — Замовляють на весілля та ювілеї. Оформлюють у нашій бухгалтерії замовлення, дають розміри та назву корабля. Тепер думаємо, як будемо збувати товар на Євро-2012. Ведемо переговори з фірмами.


Переглядів: 6743
Поширень: 0