У зустрічі з представниками місцевих мас-медіа взяли участь заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Анатолій Сопун та голова міської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Микола Бойчук.

У Вінницькій області, за словами Анатолія Сопуна, станом на 1 січня 2011 року проживає 97 тис. 543 особи, які мають статус відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Також він зауважив, що спостерігається тенденція постійного збільшення чисельності постраждалих 1 категорії, тобто інвалідів. За 2010 рік їх загальна чисельність збільшилась на 57 осіб. Це пов’язано з випадками суттєвого погіршення стану здоров’я окремих громадян, які проживають в населених пунктах, розташованих в зоні посиленого радіоекологічного контролю та мають статус постраждалих 4 категорії. Існує також стала тенденція до зменшення кількості постраждалих 4 кат. (за 2010 рік – на 1179 осіб). Це обумовлено остаточним визначенням статусу у громадян до 1989 р.н., які мали раніше статус постраждалої дитини, а також фактором смертності. Крім того, з року в рік скорочується кількість постраждалих дітей у зв’язку з досягненням ними повноліття (за 2010 рік – на 859 осіб).

Щодо соціального захисту постраждалих громадян, то Анатолій Сопун зазначив, що в області виконується 6 державних програм, головним розпорядником коштів яких є Міністерство соціальної політики України. Обсяг фінансування на 2011 рік складає 30 млн. 551,4 тис. грн. Напрямок фінансується в обсягах, що відповідають потребі в коштах.

Заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації проінформував про те, що відповідно до затвердженого загальнообласного плану заходів 14 лютого 2011 року відбулося засідання обласного Оргкомітету з підготовки і проведення в області заходів, пов’язаних з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, за участю голови обласної державної адміністрації Джиги М.В. із залученням голів районних організацій “Союз Чорнобиль України ”.

За результатами засідання направлено звернення голови обласної державної адміністрації Прем’єр-міністру України щодо проблемних питань забезпечення на належному рівні соціального та медичного захисту постраждалих громадян, в тому числі і стосовно необхідності системного збільшення фінансування програми за КПКВ 2501210. На даний час питання знаходиться на розгляді у Мінсоцполітики та Мінфіні України, відповідно до доручення віце-прем’єр-міністра України С.Л.Тигипка.

Проблемним питанням у виплаті компенсацій за шкоду, заподіяну здоров’ю, та допомога на оздоровлення у разі звільнення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи є те, що не вирішується питання врегулювання протиріч між Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що встановлює виплату певних компенсацій в залежності від розміру мінімальної заробітної плати, та Законом „Про бюджет України на 2010 (2011) рік ”. Уряд кожного року при формуванні видаткової частини державного бюджету використовує абсолютні розміри виплат відповідно до власних постанов. Це дає можливість збалансувати бюджет, але створює обумовлені недосконалістю сукупної законодавчої бази підстави для винесення судами першої інстанції рішень про виплату компенсацій в розмірах кратних мінімальному розміру оплати праці, в той час, коли ці виплати не підкріплені належним бюджетним фінансуванням.

Проблемні питання, які викликають занепокоєння чорнобильців, та потребують вирішення на загальнодержавному рівні, стосуються, головним чином, питань забезпечення медичного обслуговування, будівництва житла, розмірів пільг і компенсацій, встановлених чинним законодавством.

Серед іншого заслуговує уваги проблема відновлення фінансування з державного бюджету програм закупівлі медикаментів для спеціалізованих стаціонарних лікувальних закладів – обласних диспансерів радіаційного захисту населення.

Життєво важливим є проблема щодо збільшення обсягу видатків на забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, безкоштовними медикаментами через визначену мережу аптечних закладів для амбулаторного лікування. Вказана програма фінансується за рахунок коштів міжбюджетних трансфертів, показники яких доводяться області Міністерством фінансів України практично незмінними чотири роки поспіль на рівні 3,1 млн. грн. на рік при мінімальній потребі - 7,5 млн. грн.

Проблемним залишається забезпечення чорнобильців житлом. В області на обліку, згідно загальнообласного реєстру, перебуває 588 постраждалих громадян 1 кат. Порушується право цих громадян на забезпечення житлом протягом року з дня подання заяви на покращення житлових умов, встановлене п. 10 ст. 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Голова міської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Микола Бойчук повідомив про активну роботу, що проводиться членами організації. Подякував керівництву області за плідну співпрацю у вирішення проблем чорнобильців. А також повідомив, що до ювілейної дати відзначення Чорнобильської катастрофи готується до друку книга про жінок-ліквідаторів Вінницької області. Щодо відстоювання інтересів постраждалих громадян члени громадської організації планують взяти участь у Всеукраїнській акції протесту з метою привернення уваги центральних органів влади до проблем чорнобильців.
 


Переглядів: 2982
Поширень: 0