У своєму виступі перший заступник Голови ФПО Микола Колесник наголосив, що серед важливих і складних проблем, безпосередньо пов’язаних із розбудовою соціальної держави, чільне місце займає в Україні формування якісно нових за структурою і змістом соціально-трудових відносин та соціального партнерства. Забезпечити сталий розвиток та стабільність у суспільстві можна лише за умови тісної взаємодії, конструктивного співробітництва органів влади, профспілок та роботодавців. Однією з найважливіших передумов забезпечення стабілізації економіки є утвердження в суспільстві соціальної злагоди, громадського миру, формування ефективного соціального діалогу на всіх рівнях.

Начальник управління Тердержінспекції праці у Вінницькій області Сергій Оборончук акцентував увагу на тому, що роботодавці, які і є власниками підприємств у більшості випадків, завжди знаходять шпарину у законодавчо визначених розмірах мінімальних зарплат і тарифних ставок, оплачуючи працю людей по мінімуму, а собі, як мовиться, нараховують все інше. Особливо некерованим в цьому сенсі виступає малий бізнес, специфіка якого не сприяє створенню профспілкових організацій, і, відповідно, дотриманню всіх прав найманих працівників.

На жаль, відповідно до даних, приведених профспілками, сьогодні ще досить низький рівень правової культури керівників, приватних суб’єктів підприємницької діяльності. Так, із 377 перевірених суб’єктів господарювання області, з початку поточного року, на 350 було встановлено 1786 порушень законодавства про працю, з яких 868 саме з питань оплати праці. 25 відсотків виявлених порушень становлять порушення щодо питань робочого часу і режиму відпочинку працюючих громадян.

Для подолання негативних явищ в сфері трудових відносин, уряд розробив три законопроекти, що і були винесені на розсуд профспілок.

Перший законопроект вносить зміни щодо поняття «мінімальної заробітної плати». Планується надати право роботодавцям встановлювати рівень посадового окладу і тарифної ставки в розмірі не нижчому 50% від мінімальної заробітної плати, яка буде визначатися раз на рік Законом про державний бюджет, а решту виплат здійснювати через запровадження преміальних й інших надбавок і доплат. Але загальна виплачена заробітна плата працівниками за повністю відроблену норму часу не може становити рівня мінімальної заробітної плати, який буде визначатися Верховною Радою. Слід зазначити, що Уряд сьогодні пропонує введення «гарантованої заробітної плати», де в залежності від складності роботи, кваліфікації, буде запроваджено 8 категорій працюючих, і якщо роботодавець не охоплений колективним договором і галузевою угодою, яка встановлює міжрозрядні коефіцієнти, такому роботодавцеві буде встановлювати коефіцієнти Уряд.


Переглядів: 3022
Поширень: 0