Сьогодні - Великий четвер, що іменується також Чистим. Свято приурочується спогаду Таємної вечері, на якій Спаситель омив ноги своїм учням, показавши тим самим приклад братської любові та упокорювання. Крім того, на Таємній вечері Христом було встановлено головне таїнство християнської віри - євхаристія (у перекладі з грецької - "подяка"), під час якого всі віруючі причащаються тіла і крові Христа. Починаючи з цього дня і до неділі всі церковні служби будуть присвячені спогадам земних страждань Ісуса Христа.

У Православній церкві до цього дня приурочене мироваріння (миро - деревна олія з червоним вином і пахощами). Приготування святого мира є особливо важливим, оскільки вважається, що через помазання миром усім, хто хреститься і возз\'єднується з Православною церквою, повідомляється благодать Святого Духу.

Православні проводять цей день у пасхальному клопоті. Зазвичай у Чистий четвер наші предки здійснювали обряд обмивання. Вважалося, що зіткнення з водою принесе людині силу і здоров\'я на весь рік. Оскільки вода для обмивання повинна була бути неодмінно проточною, глухої ночі з середи на четвер жінки йшли на річку з відрами і глеками, черпали воду на сході сонця і, незважаючи на погоду, обливалися перед будинком спочатку самі, а потім будили чоловіка та дорослих дітей і також примушували їх обливатися. Маленьких дітей мили в теплій воді.

Господині за традицією займалися цього дня прибиранням: чистили будинок, двір, город від бруду, що накопичився за зиму, а також прикрашали хату: розстилали чисті святкові доріжки, розвішували красиві рушники і завіски.

У Чистий четвер особливим чином готували сіль. Звичайну крупну сіль загортали в ганчірочку і перепікали в печі, іноді з квасною гущавиною, потім товкли і просівали. Селяни були переконані, що приготована таким чином сіль очищалася від будь-якої скверни і наділялася цілющими властивостями. Її зберігали впродовж року і використовували виключно як лікувальний засіб під час хвороб. Нею ж солили освячені пасхальні яйця.

Крім того, з сьогоднішнього дня починають фарбувати яйця і пекти паски.

Нагадаємо, у переддень Великодня, 23 квітня, в Києво-Печерській Лаврі освятять найбільшу у православному світі паску. Виріб заввишки в два метри зафіксують у Книзі рекордів України і роздадуть людям після завершення великодньої служби.


Переглядів: 3020
Поширень: 0