Микола Джига пообіцяв зробити все необхідне для виконання "чорнобильських" програмГолова облдержадміністрації зустрівся з учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Відзначення 25-х роковин трагедії, на думку Миколи Джиги, не лише вшанування героїчного подвигу ліквідаторів і пам’яті жертв Чорнобилю, а також пересторога для суспільства щодо неповторення такого у майбутньому.

Микола Джига, який сам був учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, вважає, що навіть через 25 років трагізм чорнобильських подій неможливо применшити. «Час не зменшує біль втрат і трагічність чорнобильських подій. А уроки, які суспільство винесло з цієї жахливої катастрофи, залишаються актуальними і сьогодні», - сказав він.

Голова облдержадміністрації підкреслив, що український Чорнобиль і японська Фукусіма - надзвичайно серйозні виклики для світової спільноти. Тому людство «зобов’язано замислитися над збереженням навколишнього середовища для наступних поколінь».

Загрози технічного прогресу, на думку керівника області, зобов’язують більше дбати не лише про глобальну безпеку, а і особисту.

Микола Джига відзначив, що наслідки техногенної катастрофи в Чорнобилі позначаються на здоров’ї населення і через 25 років.

Микола Джига пообіцяв зробити все необхідне для виконання "чорнобильських" програмСаме тому проблеми чорнобильців, підкреслив він, залишатимуться завжди в полі зору державних та місцевих органів влади. «Забезпечення реального соціального та медичного захисту постраждалих громадян – та позиція, на якій стоїть обласна державна адміністрація. Ми зробимо усе від нас залежне, аби „чорнобильські” програми виконувались і допомога держави постраждалим від аварії на ЧАЕС була справді відчутною», - наголосив губернатор.

Учасники зустрічі вшанували пам’ять чорнобильців, які пішли у вічність, хвилиною мовчання. Також для покладання корзини з квітами до пам’ятника Жертвам Чорнобильської катастрофи делегували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Окрім того, ліквідаторів та постраждалих Вінниччини відзначили почесними грамотами облдержадміністрації та обласної ради. А президент всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» Юрій Андрєєв нагородив Миколу Джигу найвищою відзнакою організації орденом «Чорнобильський хрест». Орден «За гуманізм і милосердя» також отримала заступник голови ОДА Любов Спірідонова.

Для довідки:

У Вінницькій області 89 населених пунктів віднесено до зони посиленого радіоекологічного контролю; 97,5 тис. чоловік мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них понад 5тис. – учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, 19 тисяч потерпілих дітей, вдів громадян, смерть яких пов\'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи - 669; учасників ліквідації інших ядерних аварій і катастроф, навчань із застосуванням ядерної зброї (прирівняні особи) -126.

За чисельністю громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи область посідає 8 місце в Україні.

 


Переглядів: 3170
Поширень: 0