Із середини квітня ринок нерухомості Вінниччини фактично завмер. Ріелтери практично не укладають угод. Офіційно оператори ринку кажуть, що зараз кількість продаж скоротилася в 2-3 рази порівняно з початком весни. У неофіційних же бесідах представники агентств нерухомості визнають, що їх співробітники сидять без роботи.

На ринку будівництва житла перші ознаки спаду намітились ще у 4 кварталі 2007 року. Цього ж року спад набув стійкої тенденції. За свідченнями провідних гравців будівельного ринку, оптимістичний прогноз на 2008 рік дає їм зниження темпів будівництва на 25-30%.

Причиною колапсу на ринку нерухомості його учасники називають проблеми з іпотечним кредитуванням, адже віднедавна більшість банків або майже не видають іпотечні кредити, або видають їх під 20 та більше відсотків у гривні, та 16-18% у валюті. Справа у тім, що наш регіон не належить до середнячків за показником доходів громадян, а вартість житла на первинному ринку з початку року перетнула показник у 5 тис. гривень за 1 кв. м, а на вторинному - добігла до 6,5-7 тис. гривен/кв. м. Тому більшість операції із купівлі-продажу житла здійснювались із залученням кредитних коштів. І якщо на початок року цей показник коливався в межах 62-68%, то зараз за різними оцінками коливається від 15% до 25%.

Введення НБУ жорсткого обмеження на кредитування банками може дати зворотну реакцію... ще більші темпи інфляції

"Велика війна" держави проти інфляції, і як кажуть чиновники, за гаманці незаможних українців, як і завжди у таких випадках "боком" вилазить пересічним громадянам. Інфляція не тільки не зупинилася, але й має тенденцію до стрімкого зростання восени цього року - прогнозують показник у понад 20% у річному вимірі. І якщо уряд бореться із цим загальносвітовим явищем переважно гучними заявами та звинуваченнями когось у потаканні інфляції, то Національний банк вирішив трохи звільнити наші гаманці від надлишкової грошової маси. , яка, на його думку, тисне на споживчий ринок. Крім того, НБУ намагається "закрути гайки" активній кредитній політиці вітчизняних банків, намагаючись у будь-який спосіб скоротити споживче кредитування. Але такі дії призвели не до значного зниження обсягів споживчих кредитів, адже для більшості банків такі кредити є найвигіднішим видом кредитування, а до колапсу на ринку дострокового, інвестиційного та іпотечного кредитування.

Іпотечна криза на ринку нерухомості не призведе до здешевлення вартості будівництва житла

Нині ринок нерухомості майже повністю завмер й функціонує тільки за рахунок тих операцій, які стосуються переїзду або розселення сімей. При цьому такий розвиток подій поки що не призвів до падіння цін на ринку житла. До того, будівельники прогнозують, що за таких умов вартість житла на первинному ринку не тільки не зменшиться, а може зрости. Адже цей бізнес у Вінниці на відміну від столичного ринку не є над прибутковим. Середній показником рентабельності більшості будівельних організацій області коливається в межах 15-20%, а за рахунок подорожчання енергоносіїв, будівельних матеріалів та зростання рівня заробітних плат, це може призвести до того, що вартість новозбудованого житла на кінець року може сягнути позначки 5,6-5,8 тис. гривень/кв. м. Все це може призвести до того, що за рік з цього ринку можуть піти до 20% невеликих будівельних організацій, які або переключаться на будівництво комерційної нерухомості, де поки що попит переважає пропозицію, або взагалі закритися, або приєднатися до більш потужних колег.

Серед ріелтерів очікується значне скорочення кадрів

На вторинному ринку, де переважно оперують більшість агентств нерухомості, прогнозований розвиток подій дещо інший. По-перше, за рахунок того, що більшість пропозицій на цьому ринку складають так звані "хрущовки" із невеликою площею квартир, вартість житла на якому в останні 3 роки росла по 20-30% щорічно і зараз ситуація на ньому, на думку фахівців, є дещо перегрітою. Адже вартість 1 кв. метра тут на 30-40% вища за первинний ринок. Це дає привід очікувати, що восени вторинний ринок не витримає напруги й ціни впадуть на 15-20%. Окрім того, скоріше за все, ситуація на вторинному ринку призведе до значного зниження попиту на "хрущовки" із переорієнтацією потенційних покупців або на придбання житла на первинному ринку, або на придбання замість квартири земельних ділянок.
По-друге, стійке зростання цін на ринку вторинного житла, яке спостерігалося в останні 3-5 років, призвело до появи великої кількості посередників. Тільки у Вінниці кількість агентств нерухомості на початок весни перевищувала 100 установ. Але після того, як продаж квартир майже зупинивсь, більшість з них залишились на "хлібі й воді", а до кінця року з них залишиться "живими" не більше 20-30.

Вінничани переключаються на заміську нерухомість та придбання земельних ділянок

Єдиною сферою, яка майже не постраждала від іпотечної кризи, є індивідуальне житлове будівництво. Справа у тім, що кредитування будівництва житла не встигло набрати у нашому регіоні великої популярності й переважно ведеться за рахунок коштів самих забудовників. По друге, постійне зростання вартості будівельних матеріалів змушує велику частину тих, хто будує собі житло, робити це швидше.
Крім того, частина вінничан, які раніше планували придбати собі квартиру у Вінниці за рахунок іпотечного кредитування, вирішила переорієнтуватися на придбання житла у приміських селах. І вже зараз у найближчих до Вінниці селах вартість будників зросла за останні півроку на 30% і у деяких випадках зрівнялась із вартістю приватних будинків в межах міста.


Переглядів: 3398
Поширень: 0