З них 30 предметів нумізматики становлять культурну та історичну цінність. Загальна вартість антикварних монет 6 000 270 рублів.

У колекції, зібраної контрабандистом, монети Російської Імперії та Польщі, відносяться до періоду першої половини XVII - першій половині XIX століть. Зустрічаються зовсім рідкісні екземпляри. У числі раритетів - три гроші (трояк) польського короля Сигізмунда III Ваза, 1622 рік, держава Річ Посполита. Серед російських монет найціннішими є три мідні монети номіналом «1/2 копійки» (денге), викарбувані в 1731, 1735 і 1750 роках за часів царювання Анни Іоанівни та Єлизавети Петрівни.

Всі предмети віз українець, колекціонер з м. Вінниця. Повертаючись додому з Москви, він не вніс їх до декларації, оскільки не припускав, що монети можуть представляти культурну та історичну цінність. У відношенні громадянина України порушено кримінальну справу.

Це не перший випадок затримання антикваріату на кордоні. З початку 2011 року за фактами контрабанди культурних та історичних цінностей Брянської митницею порушено 6 кримінальних справ. Попереджено контрабандне вивезення 36 предметів на суму понад 138 тисяч рублів.

Довідка:

Деньга (до кінця XVIII століття - денге, від тюрк. Täŋkä - монета) - російська монета.

Денге почала карбуватися як срібна монета у XIV столітті у Великому князівстві Московському, а з початку XV століття і в інших князівствах і республіках (наприклад, початок карбування денги в Новгородській республіці датується 1420 роком). З вагової гривні срібла (204 грама) карбувалися 200 монет, які становили московський рахунковий рубль (в ті часи рубль як реальна монета не існував). У цей період денге була основною грошовою одиницею, емітуваною їхніх князівств, випускалися також фракції денги - полушка (полуденга) і четвертца (полуполушка) ...

При проведенні митного огляду було виявлено та вилучено незадекларовані ювілейні ордени та медалі, які ввозилися фізичною особою з республіки Узбекистан. У ході провадження у справі про адміністративне правопорушення було встановлено, що дана фізична особа законним власником і прямим спадкоємцем орденів і медалей не є. Порушник притягнутий до відповідальності, вилучені ордени і медалі направлені в Управління Президента РФ з державних нагород, повідомляє прес-служба калузької митниці ...


Переглядів: 5309
Поширень: 0