Стан та перспективи розвитку загальної середньо освіти ВінниччиниУправлінням освіти і науки обласної державної адміністрації спільно з постійною комісією обласної Ради з питань освіти і науки проведено громадські (депутатські) слухання щодо стану та подальшого розвитку освітньої галузі Вінниччини.

До обговорення були запрошені делегації з кожного регіону області. Відтак, участь у слуханнях взяли заступники голів райдержадміністрацій та районних (міських) рад, начальники відділів (управлінь) освіти, голови районних та міських рад комітету Профспілки, директори загальноосвітніх навчальних закладів, сільські голови та голови піклувальних рад шкіл області.

Участь у роботі зібрання взяли також заступник голови обласної державної адміністрації Любов Спірідонова, заступник голови обласної Ради Юрій Медведєв, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, голова постійної комісії обласної Ради з питань освіти і науки Інна Цимбалюк, голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки Сергій Пугачов та голова Ради директорів шкіл області, керівник СЗОШ І-ІІІ ст. с. Малинівка Літинського району Володимир Сиченко.

Доповіддю про стан загальної середньої освіти області відкрив слухання начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк.

«За останніх 5 років через демографічну кризу, зміну соціально-економічних умов розвитку країни мережа загальноосвітніх навчальних закладів зазнала кардинальних змін. Лише у поточному навчальному році закрито 18 та реорганізовано 8 загальноосвітніх шкіл. А кількість учнів зменшилась із 169 тисяч у попередньому до 160 тисяч школярів у 2010-2011 навчальному році. Така ситуація призводить до постійного збільшення кількості шкіл із малою наповнюваністю учнів, які, на жаль, не можуть забезпечити належну підготовку учня, високу якість освіти, - зауважив головний освітянин області. - Тому формування в області оптимальної мережі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, яка б реально враховувала освітні запити територіальної громади, забезпечувала ефективне використання фінансових, матеріально-технічних та кадрових ресурсів, є нагальною потребою сьогодення».

Як зазначив начальник управління, в регіоні ведеться активна робота з формування шкільних округів. На сьогодні їх створено уже 161. Збільшується кількість шкіл, реорганізованих у навчально-виховні об’єднання «загальноосвітня школа – дошкільний навчальний заклад», їх на Вінниччині нараховується вже 54. Поступово розширюється мережа дитячих садочків. Лише минулого року відновлено роботу 19-ти закладів дошкільної освіти.

начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ігор ІвасюкІгор Дмитрович звернув також увагу присутніх на необхідність подальшої реалізації програми «Шкільний автобус», виконання якої тісно пов’язано з якісним здійсненням освітніх реформ, а також наголосив на важливості проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо оптимізації освітньої мережі.

«Необхідно доносити до громадськості, що процес оптимізації спрямовується не стільки на закриття чи реорганізацію шкіл, а, в першу чергу, на пошук кожним педагогічним колектвом, кожним учнем найбільш комфортного та перспективного місця в освітньому середовищі», - підкреслив начальник управління.

Висловити власну думку мав змогу кожен учасник слухань. Свої погляди на подальший розвиток галузі та оптимізацію мережі загальноосвітніх закладів висловлювали представники районної влади, освітяни, батьки.

Підсумовуючи роботу засідання, заступник голови обласної державної адміністрації Любов Спірідонова зазначила: «У подоланні відстані на тисячу кілометрів на шляху розвитку освіти Вінницької області перший крок ми зробили сьогодні, зібравшись у цьому залі і обговоривши ті проблеми, які існують в галузі. Гарантую, що всі ваші пропозиції будуть враховані на засіданні координаційної ради з питань перспектив розвитку освіти при обласній державній адміністрації».

За результатами громадських слухань учасниками зібрання прийнято відповідні рекомендації.


Переглядів: 5254
Поширень: 0