У Вінниці на Немирівському шосе в 4 ранку крали чорнозем17 червня працівники Тяжилівського відділу міліції м. Вінниці затримали групу осіб з шести чоловік, які незаконно з допомогою тракторів-копачів зняли верхній шар родючого грунту по вулиці Немирівське шосе та, повантаживши на автомобілі, вивезли з метою подальшого продажу.

Четверо чоловіків перебували за кермом КАМАЗів, двоє – керували тракторами «ЮМЗ» без номерних знаків та будь-яких документів.

Крадіїв чорнозему затримали близько 4-ї години ранку. На місці з родючою землею вони були не вперше, про це свідчила знята кількість грунту на площі в три гектари. Тож аби вистежити злодіїв працівники міліції ще звечора перебували у засідці. Міліціонери дочекалися, поки зловмисники повантажать крадене в автівки , а потім вжили усіх заходів для їх затримання «на гарячому».

- Ми не очікували такої кількості автомобілів, тому зрозуміли, що самі не впораємося, тож викликали на допомогу слідчо-оперативну групу та два мобільних екіпажі патрульно-постової служби, - розповів Станіслав Коріньков, заступник начальника СДІМ, котрий разом з керівником Тяжилівського відділу міліції Леонідом Волосом затримували зловмисників.

– Ми заблокували усі можливі виїзди. Перший автомобіль затримали на виїзді до вулиці Чехова, його «колега», побачивши таке розгортання подій, розвернувся та почав тікати полем, для того, аби розвантажити землю. Однак я перекрив йому дорогу автомобілем і йому нічого не залишилось, як зупинитись.

Як повідомив Олександр Війтюк, державний інспектор з контролю за використанням та охороною земель Управління держінспекції держкомзему у Вінницькій області, вказана земля перебуває на балансі Вінницкої міської ради , за попередніми підрахунками, нанесені збитки від зняття верхнього шару грунту становлять близько 50 тисяч гривень.

Земельним заробітчанам варто було б поцікавитися змінами до кримінального кодексу, які вступили в силу з вересня минулого року в частині відповідальності за незаконне заволодіння грунтовим покривом земель, - каже начальник Замостянського районної міліції м. Вінниці Сергій Сокиран. – На сьогодні за такого роду діяльність, скоєну до того ж групою осіб передбачено кримінальну відповідальність згідно зі ст.239-1 КК України та покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п\\\'яти років або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією знарядь і засобів заволодіння.


Переглядів: 5663
Поширень: 0