Людей покусали у 13-ти районах області. Дедалі частіше комахи переносять інфекції та збудників різноманітних хвороб. Крім того, кліщі розширили місця полювання - тепер вони вистежують жертв не лише у лісах, а й у міських парках, пляжах, городах та у садах.

Інна Тить принесла кліща додому з лісу. Спочатку на укус навіть не звернула уваги.

Інна Тить, вінничанка: "Через деякий період я відчула такий свербіж у цій ділянці, знову ж таки, оскільки це на спині, то чоловік подивився і сказав, що на цій ділянці є почервоніння, припухлість така, вже потім я звернулася до лікаря, була температура, більше ніяких скарг не було, мені порекомендували здати кров для того, щоб визначити, чи є якесь інфікування".

Від початку літа на Вінниччині по допомогу до лікарів звернулися близько сотні людей. Медики припускають: укушених принаймні вдвічі більше. І додають: якщо вчасно не видалити з тіла отруту, яку пускає комаха в кров людини - це може призвести до низки тяжких хвороб, деякі з них даються взнаки і через 15 -20 років.

Тетяна Мельник, лікар-інфекціоніст Вінницької міської лікарні №1: "Дуже важливо знати і пам\'ятати, що при кліщовому бариліозі можуть бути віддалені наслідки ураження і нервової системи, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату".

Санепідеміологи констатують: з кожним роком інфікованих кліщів більшає.

Лілія Білик, лікар-епідеміолог Вінницької міської СЕС: "Останнім часом ми бачимо, що ситуація постійно погіршується: і кліщів все більше, і більше у нас інфікованих".

Щоби запобігти хворобам, які поширюють кліщі, Вінницька влада запровадила масове інформування містян у громадському транспорті.

Лікарі закликають бути обережними і пильними: одягатися у світлий одяг, а виявивши членистоногого на тілі - негайно звертатися до фахівців.


Переглядів: 5235
Поширень: 0