Апеляційний суд Вінницької області покарав крадіїв нафти на території Вінницької та Хмельницької областей  Апеляційний суд Вінницької області виніс свій вердикт для членів організованої злочинної групи, яка протягом 2005- 2007 року скоювали крадіжки з нафтопроводу «Одеса-Броди». Фахівці кажуть, що елементарна помилка під час несанкціонованого відбору нафти могла призвести до розгерметизації нафтопроводу та екологічної катастрофи.

Організував кримінальне підприємство 52-річний Петро С., житель Одеси, злочинними заробітками займався разом з Романом С., який раніше працював у галузі газонафтовидобування.

Визначившись, що злочини будуть вчинятись на території Вінницької та Хмельницької областей для дієвого визначення місць врізок, а також безпечного заволодіння нафтою та прикриття злочинної діяльності організатор залучив до складу групи Сергія О., командира відділення пересувного патруля підрозділу безпеки нафтовидобувної компанії, який згідно зі службовими обов’язками мав забезпечувати охорону ділянки магістрального нафтопроводу «Одеса-Броди» на території цих двох областей. Натомість він забезпечував безпеку організованої злочинної групи, інформуючи про час патрулювання пересувного патруля підрозділу безпеки, надаючи кольорові фотокопії карт із лінією проходження нафтопроводу.

Роман С., маючи досвід роботи в галузі газо- та нафтовидобування, займався технічною стороною вчинення запланованих злочинів, він визначав місця врізок в нафтопровід, напрямки трубовідводів від них, особисто здійснював такі врізки. Чіткий розподіл ролей між учасниками та вміння організатора групи, який керував злочинними оборудками, дозволили підпільним нафто видобувачам заробити чималі кошти. Для скоєння злочинів трійця залучала і інших осіб, не повідомляючи їм про діяльність організованої групи.

Апеляційний суд Вінницької області покарав крадіїв нафти на території Вінницької та Хмельницької областей  Діючи згідно розробленого плану злочинці з жовтня по листопад 2007 року вчинили в складі організованої групи ряд несанкціонованих врізок у нафтопровід «Одеса-Броди» на території Крижопільського, Томашпільського районів Вінницької області та Хмельницької області, однак змушені були припинити свою злочинну діяльність, так як їх було викрито працівниками вінницької міліції. Злочинців працівники міліції затримали в готелі у селі Озеро Немирівського району, де вони зупинилися. Підозрювані приїхали на Вінниччину на двох іномарках. У Одесі замовили вантажівку „Вольво” начебто для перевезення мазуту. Аби провернути аферу, навіть підготували документи на пальне. Водію сказали їхати на Вінниччину. За його словами, спочатку повідомили, що авто завантажать зі складу і все буде законно. Але, у Тульчині двоє молодиків провели його до поля за селом Горишківка, Томашпільського району, де вони «врізалися» до нафтопроводу. Викрадену нафту чекав замовник в Одеській області, але так і не дочекався.

За словами першого заступника начальника УМВС Валерія Пастуха, Апеляційний суд Вінницької області залишив без змін вирок Томашпільського районного суду по кримінальній справі, порушеній за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст. 191 КК України (привласнення майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст.292 (пошкодження об’єктів магістральних нафтопроводів) , ч.3 ст. 358 (використання завідомо підроблених документів), ч.3 ст.209 (легалізація доходів , отриманих злочинним шляхом), визнав скоєння злочинів в складі організованої злочинної групи та засудив організатора ОЗГ Петра С. до 6 років ув’язнення , Сергія О. - до 5 років 3 місяців перебування за гратами, Романа С. – до 5 з половиною років тюрми з конфіскацією усього особистого майна, що належало засудженим.

Засуджені мають сплатити близько 449 тисяч гривень на користь філії «Південні магістральні нафтопроводи» ВАТ «Укратранснафта» в якості відшкодування незаконного заволодіння та викрадення нафти та витрат, пов’язаних з ліквідацією несанкціонованих врізок, що використовувались для незаконного заволодіння та викрадення нафти.


Переглядів: 4278
Поширень: 0