Три доби органи управління та підрозділи територіальної підсистеми єдиної системи цивільного захисту Вінницької області удосконалювали навички у прийнятті рішень.

За словами керівника навчань, начальника департаменту цивільного захисту генерал-майора служби цивільного захисту Василя Квашука, аспекти були так підібрані, щоб за цей період вдалося відпрацювати дії під час основних можливих на території Вінницької області надзвичайних ситуацій державного та регіонального рівня.

У першу чергу комісія МНС України перевірила дієздатність органів управління – комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) області, міст Вінниці та Ладижина.

Також на Вінниччині було вивчено питання оповіщення населення, передачі сигналів оперативних диспетчерських служб, роботи керівних органів, а також взаємодії всіх служб цивільного захисту щодо приведення у вищу степінь готовності для виконання заходів з ліквідації надзвичайних ситуацій в особливий період. Тобто спектр навчань охопив усі можливі типи і види надзвичайних ситуацій як у мирний час, так і в особливий період.

За оцінкою комісії, диспетчерські служби під час навчань спрацювали добре, великих зауважень до них не було. Водночас, як зазначив Василь Квашук, система централізованого оповіщення була введена в експлуатацію ще у 1987 році і вже відпрацювала свій ресурс. На сьогодні вона знята з виробництва, а тому відсутні запасні частини. Підтримувати таку систему оповіщення сьогодні у стані нормальної експлуатації надзвичайно важко.

Діями штабу з ліквідації наслідків буревію (надзвичайної ситуації згідно з першою ввідною) керував особисто заступник голови обласної державної адміністрації Роман Аксельрод. За словами очільника комісії МНС, усі рішення штабом були прийняті правильні й дозволяли у найкоротші терміни надавати допомогу людям. Василь Квашук подякував заступнику голови ОДА за професіоналізм в управлінні роботою комісії ТЕБ та НС.

З боку перевіряючих критиці неодноразово піддавалася вінницька міська комісія ТЕБ та НС. Під час наради за підсумками командно-штабних навчань було зауважено на недоліках у її роботі. Так, при ліквідації умовної надзвичайної ситуації на вінницькому водоканалі, доповіді керівників окремих служб не були грамотно продумані, не було аналізу ситуації, яка виникла.

Практичні ж навчання на КП «Вінницяоблводоканал» показали що рятувальники, а також інші екстрені служби свою роботу знають і виконують її якісно. Василь Квашук підкреслив, що навчання засвідчили високий рівень взаємодії та оперативність усіх служб.

22 червня тренування сил та засобів цивільного захисту проводилися на Ладижинській ТЕС. Цей об’єкт має категорію цивільної оборони і відноситься до об’єктів особливої важливості. Відпрацьовувалися на ньому практичні дії щодо можливої пожежі на трансформаторі з виливом оливи. Такі пожежі зазвичай складні (горить вугілля, висока електрична напруга), а їх наслідки масштабні. Того ж дня було скликано комісію ТЕБ та НС м.Ладижин, якій під керівництвом міського голови Валерія Коломійця вдалося прийняти правильні рішення щодо координації дій, залучення сил та засобів. На думку комісії МНС, відмінно на навчаннях показали себе і служба охорони громадського порядку, і служба медицини катастроф, і сам персонал об’єкту, де проводилися тренування. Разом із тим, було і вкотре піднято проблему відсутності телескопічної пожежної автодрабини, яка б дозволяла гасити пожежі на висотах, адже і у самому Ладижині чимало багатоповерхових будинків.

Крім запланованих ввідних була відпрацьована і одна раптова – на рішення керівництва командно-штабних навчань. За легендою, 21 червня у м. Жмеринка о 22-й годині 44 хвилини на залізничному переїзді сталася «ДТП» - зіткнення вантажного потяга та пасажирського автобуса. У змодельованій ситуації комісія МНС побачила, як взаємодіють підрозділи районного центру. Першою (за вісім хвилин) прибула оперативно-рятувальна служба «101». Через 14 хвилин на місці були працівники ДАІ. На жаль, оперативності не виявилося в діях місцевої швидкої медичної допомоги. Перша «швидка» прибула на 24-й хвилині. А друга – на 36-й хвилині після надходження сигналу про надзвичайну подію. За словами Василя Квашука, у Європі така проблема вирішена, і «швидка» чергує у депо разом із пожежним автомобілем.

За результатами навчань, потребує покращення взаємодія усіх місцевих екстрених служб. І не тільки в одному окремо взятому районному центрі. На МНС покладені функції оперативно-рятувальної служби, а ліквідовує надзвичайну ситуацію (створює штаб, відселяє людей, обмежує в’їзд транспортних засобів, забезпечує охорону громадського порядку, створює умови для виконання рятувальниками своїх завдань) саме державна адміністрація та інші органи влади.

У цілому Василь Квашук оцінив готовність органів управління та підрозділів територіальної підсистеми єдиної системи цивільного захисту Вінницької області до дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру на оцінку «добре». Особливо голова комісії відзначив підрозділи управління МНС України у Вінницькій області, які під час навчань показали «добру фахову підготовку, добрі практичні дії та відмінну оперативність».


Переглядів: 2801
Поширень: 0