Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах. Стаття 149 Кримінального Кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.

Усім відомі історії дівчат, які погодилися працювати офіціантками чи покоївками за кордоном та були змушені власним тілом «відробляти борги» перед своїми «помічниками-посередниками». Та цим торгівля людьми не обмежується. Продають наших людей не обов’язково за кордон, і не обов’язково йдеться саме про проституцію. Кількість чоловіків, жінок та дітей, які постраждали від трудового рабства в межах України зростає протягом останніх років.

Про ці та інші сучасні напрямки й зміни в проявах торгівлі людьми в Україні та на Вінниччині зокрема говорили на засіданні Вінницького прес-клубу. У обговоренні взяли участь в.о. начальника відділу по боротьбі із злочинами пов’язаними із торгівлею людьми УМВС у Вінницькій області Андрій Гречанюк, старший спеціаліст Програми протидії торгівлі людьми Представництва Міжнародної організації з міграції Ганна Антонова, представники громадської організації «Джерело надії» Максим Студілко та Марія Добровольська, представники засобів масової інформації.

Торгівля людьми – це не тільки сучасне рабство, але й третій (після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками) за рівнем прибутковості кримінальний бізнес, який за оцінками Міжнародної організації праці щорічно приносить прибутки у розмірі 32 мільярди доларів США.

Як повідомив в. о. начальника відділу по боротьбі із злочинами пов’язаними із торгівлею людьми УМВС у Вінницькій області Андрій Гречанюк, від торгівлі людьми може постраждати будь-яка особа незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Жінки та чоловіки стають жертвами сексуальної та трудової експлуатації. Дітей змушують красти, жебракувати, використовують для виготовлення порнографічної продукції.

Останніми роками фіксується все більше випадків торгівлі людьми з метою трудової експлуатації у Росії, Польщі, Чехії та Італії. Вербувальники зазвичай використовують особисті зв’язки або фальшиві рекламні оголошення у місцевій пресі, нелегальні кадрові агенції та веб-сайти з працевлаштування. Умови, що пропонують вербувальники, є зазвичай дуже привабливими.

В поточному році працівниками міліції Вінниччини порушена одна кримінальна справа за фактом торгівлі людьми. Оперативники затримали групу у складі шести чоловіків, які намагались продати та вивезти двох вінничанок віком 21 та 24 років до Італії для зайняття проституцією. Затримані зловмисники виявилися жителями Закарпатської області, віком від 23 до 45 років. Своїх жертв чоловіки знайшли в одному з кафе міста Вінниці. Один із чоловіків під час знайомства з дівчатами запропонував їм високооплачувану роботу за кордоном. На що дівчата охоче погодились. Зі слів нового знайомого, вони мали працювати барменами у одному з престижних розважальних закладів у Італії. Довірливим дівчатам зловмисник сплатив кошти за дорогу до іноземної держави та дав гроші на перші необхідні витрати. Вночі під час перетину кордону зловмисники були затримані.

Потрапити у пастку торгівців людьми можна і в межах своєї країни. Найбільш поширеним є перевезення людей із сільської місцевості до великих міст чи курортних територій з метою трудової чи сексуальної експлуатації або примусу до жебракування.


Переглядів: 3699
Поширень: 0