Метою проекту є адаптація закладів культури до потреб людей з обмеженими фізичними можливостями. Про те, які саме заходи необхідні для того, аби люди на візках могли без перешкод насолоджуватися театральними виставами, йшлося під час засідання круглого столу, який відбувся 23 червня у приміщенні Вінницького обласного музично-драматичного театру ім. Садовського

Виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський під час засідання зазначив, що проект передбачає будівництво пандусів на вході у театр та біля сцени. «Крім того, сьогодні ми розглядаємо можливість обладнати для людей з обмеженими фізичними можливостями спеціальний санвузол, а також розширити вхідні двері театру для того, аби люди на візках змогли без перешкод та сторонньої допомоги потрапити на ту чи іншу виставу», - говорить Андрій Дручинський.

«Сьогодні люди на візках фактично не мають змоги відвідувати театр, - говорить голова Вінницької обласної громадської організації людей з обмеженими можливостями «Гармонія» Раїса Панасюк. - Для того, аби переглянути спектакль, вони самі організовують транспорт та супровід, щоб зі сторонньою допомогою можна було б піднятися сходами, оскільки відсутні пандуси. Як правило, такі поїздки є масовими, оскільки залучається велика кількість волонтерів, замовляється спеціальний транспорт тощо. Проте, якщо людина з обмеженими фізичними можливостями спонтанно проявить бажання відвідати ту чи іншу виставу - цього, на жаль, зробити вона не може з ряду причин. Я вважаю, що адаптація театру саме для людей з ОФМ, дозволить почуватися їм комфортно та отримувати насолоду від культурних заходів.»

В ході обговорення учасники круглого столу також дійшли згоди у тому, що в залі театру Садовського має бути декілька місць, виділених спеціально для людей з особливими потребами. Такі спецмісця будуть позначені знаком «людина на візку». У разі присутності на виставі інвалідів, на таких місцях будуть забиратися основні сидіння, аби «колясочники» не відчували дискомфорту, знаходячись у проході між рядами.

Крім того, для людей з особливими потребами буде розроблено спеціальне «інформбюро», яке дозволить інформувати про репертуар театру, контактні телефони, за якими можна замовити квитки заздалегідь тощо.

Директор Вінницького обласного музично-драматичного театру ім. Садовського Володимир Лозовський зазначив, що до початку нового театрального сезону, який стартує 14 жовтня, «храм культури» обласного центру буде готовий приймати людей на візках без попередньої домовленості. «До початку жовтня роботи щодо адаптації театру для потреб людей з обмеженими фізичними можливостями будуть завершені, - говорить Володимир Лозовський. - Зараз ми повинні врахувати усі побажання з тим, аби ремонтні роботи не вплинули на інтер\'єр театру, який є пам\'яткою історичної архітектури».


Переглядів: 2950
Поширень: 0