У відповідності до перспективно плану будівництва каналізаційних мереж, кожен мікрорайон міста розділено на ділянки з тим, аби врахувати специфіку місцевості (рельєфу) та вирахувати орієнтовну вартість будівництва. Відповідно до цього плану проводяться загальні збори з мешканцями у кожному квартальному комітеті міста та в комітетах мікрорайонів, аби ознайомити їх із орієнтовною вартістю будівництва та умовами співфінансування: 50% робіт - за рахунок коштів міського бюджету, інші 50% - кошти населення. Після чого поетапно буде проводитись будівництво нових мереж каналізації та каналізаційно-насосної станції (КНС), підключення до існуючих мереж та інші роботи.

На першочерговість каналізування мікрорайонів можуть впливати самі ж мешканці приватних будинків, оскільки готовність жителів оплатити половину вартості будівництва дозволяє запланувати у бюджеті наступного року кошти на будівництво мережі в тому чи іншому приватному секторі міста.

Саме за рахунок співфінансування вже найближчим часом планується збудувати мережі каналізації в районі дальнього Старого міста (вул. Квітуча, Димчука, Ілика, Нагірна, Нахімова та інші). Мешканці вулиць та провулків цього району самостійно замовили проектно-кошторисну документацію. Проект передбачає реконструкцію існуючої каналізаційно-насосної станції (КНС) та реконструкцію дюкерного переходу зі збільшенням діаметру з 100 мм до 150 мм. Крім того, у цьому квадраті планують збудувати дві нових КНС, понад 1,3 км напірних мереж та більш ніж 14,6 км самопливних вуличних мереж.

Наступним мікрорайоном, де також може незабаром з\'явитися каналізаційна мережа, стануть П\'ятничани. Частково тут за рахунок міського бюджету реконструйовано одну КНС, збудовано КНС, напірний каналізаційний колектор, акведук по конструкціях моста по вул. Чорновола та самопливні мережі каналізації по вул. Герцена, роботи по будівництву яких були завершені у березні цього року. Тепер у планах будівництво самопливної мережі із підключенням до новозбудованої каналізації на перехресті вул. Герцена та І.Богуна. До центральної мережі будуть приєднані вулиці І.Богуна; Пестеля; 1-й, 2-й та 3-й провулки Пестеля, вулиця та провулок Петрусенка, вулиця Боженка та інші. В цьому районі вже проведено п\'ять загальних вуличних зборів, де мешканці майже одноголосно виявили бажання брати дольову участь у будівництві мереж каналізування по вулицях, на яких проживають.

На сьогоднішній день свою готовність брати участь у співфінансуванні робіт по облаштуванню мереж водовідведення на загальних квартальних зборах мешканців виявили господарі приватних будинків, які відносяться до комітетів «Зоряний», «Лівобережний», «Царина», «Пирогова» (це мікрорайони Старе місто, П\'ятничани та м-н Пирогова). Як повідомила голова Асоціації органів самоорганізації населення Вінницької міської ради Наталія Панчук, в середньому для того, аби провести центральну каналізацію на вулицю, одному домоволодінню це обійдеться приблизно у п\'ять тисяч гривень. «Проте, сума може змінюватись в залежності від того, скільки будинків на вулиці, скільки мешканців братимуть дольову участь у будівництві каналізаційної гілки тощо», - говорить Наталія Панчук.


Переглядів: 5399
Поширень: 0