На Вінниччині здійснюється комплекс заходів з контролю за забезпеченням населення доброякісними у ветеринарно-санітарному відношенні продуктами харчування.

За 6 місяців поточного року дослідили на туберкульоз в господарствах всіх форм власності області 260,2 тисячі голів худоби, із яких виявлено 683 голови позитивно реагуючих тварин, що становить 0,2 відсотка від досліджених, а це на 0,4% менше порівняно з минулим роком. Реагуюча на введення туберкуліну худоба виділялась в господарствах 17 районів. В господарствах індивідуального сектору досліджено 160,8 тисячі голів великої рогатої худоби, виявлено 9 голів реагуючих тварин.

Досліджено на лейкоз з РІДу 233,4 тис. голів худоби, із яких виявлено позитивно реагуючих 597 голів, що становить 0,25 відсотка від досліджених. Реагуюча худоба виявлялась у таких районах, як Козятинському - 58, Бершадському - 38, Крижопільському – 36 та Іллінецькому – 5 голів.

В господарствах приватного сектору досліджено 151,9 тис. голів великої рогатої худоби, з яких виявлено 313 голів РІД позитивних, що становить 0,2 відсотка від досліджених і на 0,1 відсоток менше порівняно з минулим роком. Реагуюча худоба виділялась в 23 районах.

Найбільшою проблемою, як в Україні, так і в області є захворювання на сказ. Так, за шість місяців проведено 860 досліджень біологічних матеріалів на сказ та виявлено 47 позитивних результати. На цей період минулого року було досліджено 495 матеріалів і виявлено 117 позитивних результатів. Раніше на сказ хворіли в більшості коти та собаки, але з часом вона перемістилася на дику фауну і тепер на сказ хворіє 70% лисів, що набагато ускладнює боротьбу із даним збудником. У попередньому році прийнято рішення про відстріл лисів, що є найбільш дієвим методом боротьби. Перенощиками даної хвороби є миші та щурі, які не хворіють на сказ, а є лише носіями даного збудника.

За шість місяців поточного року щеплено проти сказу 104,3 тис. собак, що на 4 тис. більше проти минулого року та 60,1 тис. котів, що на 19,8 тис. більше проти минулого року.

На теперішній час повністю ліквідована проблема із захворюваністю на сибірку. Постійно проводиться обов’язкове щеплення тварин на дане захворювання у кожному дворі, де є тварини, що допомагає у нерозповсюджені сибірки на території області. За перше півріччя щеплено проти сибірки 239,8 тис. голів великої рогатої худоби, 34,7 тис. голів дрібної рогатої худоби 18,5 тис голів коней.

У поточному році службою ветеринарної медицини області проведено 5565 перевірок підконтрольних об’єктів, згідно виявлених невідповідностей вручено 3317 приписів щодо усунення виявлених порушень та розроблено план-заходи із їх ліквідації. Протягом поточного року до адміністративної відповідальності притягнуто 1867 осіб.

З початку року в області проведено 357924 експертизи м’яса та інших харчових продуктів в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках, за результатами яких не допущено в реалізацію недоброякісної продукції 6881 кг.

Вилучено з обігу та реалізації 60417 кг неякісної та небезпечної продукції із якої утилізовано на ветсанзаводах - 44576 кг.

Право експорту підконтрольної продукції в Україні мають 638 об’єктів, в тому числі 49 підприємств Вінницької області.

За словами Григорія Сидорука в І-му півріччі 2011 року проведено перевірку 39 ліцензіатів по дотриманню ліцензійних вимог з оптової та роздрібної торгівлі ветеринарними медикаментами і препаратами. За результатами перевірок видано 21 розпорядження про усунення порушень. Анульовано 5 ліцензій та 3 копії ліцензій.

За І-ше півріччя 2011 року діагностичною службою області проведено 57959 досліджень сировини та готової продукції тваринного походження та отримано 15 позитивних результатів, в тому числі Вінницькою обласною державною лабораторією ветеринарної медицини проведено 37719 досліджень та отримано 13 позитивних результатів.

 


Переглядів: 3436
Поширень: 0