“За все життя, як суддя, я жодному не поставила оцінку у 10 балів”, - Сара Цинцаревич, організатор фестивалю

Дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору міста Вінниці відвідав ІІ Міжнародний фестиваль хорового співу “Музичний едикт”, що проходив у Сербії. Фестиваль проходив з 12 по 19 червня у місті Ніш, де виступили не тільки слов’янські, а й європейські колективи (Греції, Італії...). І хоч на фестивалі й не визначали першості, проте українських співаків тричі просили заспівати на біс. А по приїзді до Вінниці вони почали переписуватись з ровесниками із Сербії - надіслали їм величезного листа.

Здійснилась подорож завдяки батьківській підтримці, підтримці єпархії та запрошенню організатора фестивалю, Сари Цинцаревич. Вона минулого року вперше за своє життя на одному із фестивалів, що проходив у Польщі поставила найвищий бал-оцінку “10” українцям. Тому пізніше розшукала колектив і запросила до Сербії.

Попри затримку на кордоні Сербії, прикордонники на сім годин затримали автобус без аргументованих причин, і брак часу (перший виступ хору відбувся через 2-ві години після приїзду до країни) і серби, і українські делегати схвально оцінили виступ.

- Їх виступ сподобався і місцевим жителям, і українським дипломатам: консулу України у Сербії Олександру Кириченко та першому секретарю українського Посольства Юрію Мансвєтову, - розповідає прес-секретар єпархії, який супроводжував групу Владислав Демченко. - Ті зазначили, що виступ колективу — це стара хороша радянська школа.

А свої співи колектив презентував у двох програмах: народному блоці й духовно-світському, протягом двох днів. Найбільшою похвалою стало мовчання публіки після третього піснеспіву. Тоді, коли слухачі не аплодували, бо боялись порушити тишу.

- Так тривало 30 хвилин, але коли почались аплодисменти, це було щось неймовірне, - згадує прес-секретар єпархії Владислав Демченко, який супроводжував колектив. - Діти тричі співали на біс. Навіть організатор Сара Цинцаревич зазначила, що якби на фестивалі були призові місця, то колектив отримав би гран-прі.

Тепла поїздка дітей завершилась сльозами радості, бо вони подружились із місцевим хором “Бранко”. Наразі українці підготували довгого листа до однолітків-сербів, склали його гармошкою і надіслали.

Почути золотий спів хору у Вінниці можна щонеділі під час архієрейських богослужінь у Спасо-Преображенському кафедральному соборі.

Довідка:

Керівником хору, який засновано 1993 року, є Наталія Кременюк. Його відвідують діти від п’яти до 18 років. Наразі колектив призер численних українських та слов’янських фестивалів.

 


 


Переглядів: 2981
Поширень: 0