На старому місті розмістився обласний реабілітаційний табір для молоді на інвалідних візках “Школа самостійного життя”. У ньому з 20 до 27 липня відпочивають і навчаються десятеро молодих людей з обмеженими можливостями з Іллінецького, Томашпільського, Липовецького, Вінницького, Оратівського, Могилів-Подільського районів віком від 18 до 35 років. Таку зміну організувала Вінницька організація молоді з обмеженими фізичними можливостями “Гармонія” за підтримки Управління у справах сім’ї та молоді Вінницької ОДА.

Щодня у таборі відбувається щось цікаве. У першій половині дня молодь займається із спеціалістами, а у другій активно відпочиває.

- Зранку це можуть бути психологічні групи, тренінги, консультації з юристами, зустрічі із спеціалістами управління соціального захисту, центру зайнятості. А після обіду — прогулянки, перегляд фільмів, іпотерапія, - розповідає голова громадської організації Раїса Панасюк. - Ми працюємо для того, щоб люди побачили, що можуть жити самостійно, щоб побачили іншу модель життя. Бо коли людина живе в одних обставинах і не може жити по-іншому в неї складається враження, що на цьому замикається весь світ. Ми хочемо показати, що візок - не перепона, а допоміжний засіб для того, щоб ти міг пересуватися, досягати мети, мрії.

Цього року, на 10-ій зміні табору, додався ще один вид відпочинку та лікування - іпотерапія. Молодь вперше спробувала покататись на конях верхи у вінницькому клубі “Поні”. Юліана Гаріна, що з Могилів-Подільська, ділиться враженнями після прогулянки.

- Класно, спочатку хвилювалась, а згодом, коли ми робили вправи, то відчула релаксацію. Я тварин дуже люблю, - розповідає дівчина. - У таборі я знайшла друзів і мені з ними легко. Якби мене поселили в такому місті, де мало людей, мені було б важко жити. Бо сусідські діти дома мене ображали, я постійно плакала. Мені навіть не хочеться їхати додому.

А старожили, як наприклад, 24-літня Сюзанна Жуковська, що приїхала з Ілінців, і була у 2007 році в такому таборі зараз теж у зміні — допомагає першачкам. Вона ділиться власним успіхом.

- Після літнього табору я дуже змінилась. Вирішила робити щось сама, бо просто саме життя не зміниться. А якщо докладеш зусиль, то у тебе буде все гаразд. Дома я сиділа в чотирьох стінах. Піднімалась вранці, їла, дивилась телевізор і лягала спати, - розповідає дівчина. - Батьки довго звикали до того, що я самостійна і мене можна відпускати. Моє життя стало наповненим. Навіть думаю, як би це все встигнути. Я організувала собі літню практику, бо навчаюсь за спеціальністю "соціальна робота”. Те, що я можу показати щось, допомогти іншим, навчити — це і є успіх.

Зараз дівчина займається спортом — захоплюється стрільбою з гвинтівки і є кандидатом у майстри спорту, навчається в університеті “Україна” на заочному відділенні.

До реабілітаційного табору, за словами Раїси Панасюк, відбирали людей за анкетами з усієї області і намагались задіяти тих, кому дійсно цей табір допоможе, тих, у кого є потенціал і які можуть щось зробити, але їх лише потрібно підштовхнути і показати.

- Держава не прийде сама і не розкаже, що в тебе є такі пільги і права... людина сама повинна знати і добиватись, - радить голова Вінницької громадської організації молоді з обмеженими фізичними можливостями “Гармонія” Раїса Панасюк.

За додатковою інформацією звертатись за номером 067 790 53 03 (Раїса Василівна Панасюк), E-mail: [email protected]

 


Переглядів: 6131
Поширень: 0