Два потужні рентгенівські спалахи, що сталися на Сонці напередодні, можуть призвести до магнітної бурі на Землі, початок якої очікується в п\'ятницю, 9 вересня.

"В останні дні спостерігався сплеск сонячної активності. Учора був спалах класу М5.5, потім в ніч на середу - Х2.2", - повідомив експерт російського Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль Сергій Гайдаш.

"Обидві ці події сталися в активній області 1283, яка розташована зараз майже в центрі сонячного диска, тобто вони вплинуть на Землю", - пояснив він.

За його словами, вже у вівторок було зафіксовано зростання потоку протонів від Сонця, хоча він поки не дійшов до рівня, небезпечного для космічної техніки. За прогнозами, зростання триватиме.

"Через кілька днів до Землі дійде потік сонячної плазми, тому з 9 по 11 вересня очікується підвищена геомагнітна активність, можливі сонячні бурі", - попередив науковець.

Нагадаємо, у найближчі 18 місяців на Землі очікується найсильніша за останні півтора століття магнітна буря, викликана масштабними спалахами на Сонці.

За прогнозами британських вчених, очікувана буря може вивести з ладу найважливіші системи життєзабезпечення низки країн, зокрема лінії електропередач та комп\'ютерне обладнання.


Переглядів: 2695
Поширень: 0