"Крим не є ніякою спірною територією. Там не було ніякого етнічного конфлікту, на відміну від конфлікту між Південною Осетією і Грузією", - сказав російський прем\'єр.

"Росія давно визнала кордони сьогоднішньої України. Ми, по суті, в цілому і загалом закінчили наші переговори по кордону. Мова йде про демаркації, але це вже технічні справи", - додав В.Путін.

"Питання про якісь подібні цілі для Росії, вважаю, віддає провокаційним сенсом", - заявив прем\'єр. "У нас є договір з Україною з приводу перебування нашого флоту до 2017 р., і ми керуватимемося цією угодою", - заявив він.

Нагадаємо, в 1948 р. указом Президії ВС РРФСР Севастополь виділений в окремий адміністративно-господарський центр (місто республіканського підпорядкування).

У 1954 р. указом Президії ВС СРСР, Кримська область за ініціативою Микити Хрущьова була передана з РРФСР в УРСР і була приурочена до 300-ліття з дня підписання Березневих статей. Севастополь, як Складова частина Кримської області на той момент, був також переданий зі складу РРФСР в УРСР, залишаючись містом республіканського (тобто Українського) підпорядкування.

У Конституції УРСР 1978 р. був підтверджений статус Севастополя як міста республіканського підпорядкування. У Конституції РРФСР, прийнятого в тому ж році, згадка про Севастополь була відсутня. Як передавали: Президія Верховної Ради РРФСР, маючи принципову згоду Президії Верховної Ради УРСР, розглянула це питання у присутності представників Кримської облради і Севастопольської міськради. Було ухвалено позитивне рішення.

Постанова з клопотанням про передачу була також направлена у Верховну Раду СРСР.

19 лютого 1954 р. відбулося урочисте засідання Президії Верховної Ради СРСР за участю керівників законодавчих і урядових органів Росії і України, першого заступника виконкому Кримської облради П.Ляліна, а також голів виконкомів Сімферопольської і Севастопольської міськрад Н.Каткова і С.Сосницького.

26 квітня 1954 р. указ надійшов на затвердження сесії Верховної Ради СРСР. Остання прийняла закон з двох пунктів: затвердити указ від 19 лютого; внести відповідні зміни до статей Конституції СРСР. Передача області відбулася з дотриманням всіх передбачених Конституцією процедур.


Переглядів: 2544
Поширень: 0