Верховна Рада України 22 вересня, прийняла проект закону № 7351 від 1 лютого 2011 р. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав кредиторів і споживачів фінансових послуг" з урахуванням пропозицій Президента України. За відповідний законопроект проголосували 239 народних депутата.

Проект закону спрямований на удосконалення нормативного регулювання для підвищення захисту прав кредиторів, вкладників банків і споживачів фінансових послуг з метою зниження рівня ризиків фінансової системи та частки проблемних активів у портфелі банківських установ і забороняє надання споживчих кредитів в іноземній валюті на території Україні.

Також законопроект передбачає усунення існуючої колізії між нормами закону про заставу, який передбачає стягнення заставного майна на основі виконавчого напису нотаріуса, і закону про забезпечення вимог кредиторів, норми якого не вказують на виконавчий напис нотаріуса як підставу для звернення про стягнення рухомого майна боржника.

Передбачається, що особі, яка виселяється за необслуговування кредиту на житло, надається постійне жиле приміщення, вказане у рішенні суду.

Крім того, позичальник не зобов\'язаний сплачувати кредитору додаткові комісії та збори, які не були зазначені в договорі; а також, що кредитор не має права відмовити позичальнику в прийнятті платежу при достроковому погашенні кредиту і не може встановлювати будь-яку плату за це.

Дія цього закону буде поширюватися тільки на нові договори, які були укладені після вступу закону в силу.

Нагадаємо, Верховна Рада України (ВР) 8 липня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект, що забороняє видачу та отримання споживчих кредитів в іноземній валюті на території України. Відповідний документ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг" (№ 7351 від 10.11.2010 р.), ініційований народними депутатами Юрієм Воропаєвим, Юрієм Полунєєвим і Станіславом Аржевітіним, підтримали 226 народних депутатів.

Тоді таке рішення агенція Moody\'s Investors Service оцінила як "позитивне" для банків країни. "Ці обмеження позитивні для української банківської системи, оскільки вони понизять валютні і кредитні ризики банків", - відзначила аналітик Moody\'s Яна Рувинська.

За її словами, на кінець 2008 р. в Україні близько 60% банківських кредитів було номіновано в іноземній валюті. На кінець 2010 р. проблемні кредити склали близько 40% від загального об\'єму кредитування, оскільки падіння гривні ускладнило погашення кредитів багатьма позичальниками. "Це значно підриває капіталізацію і рентабельність банків", - підкреслила Рувинська. За даними Moody\'s, з непогашених кредитів на даний момент близько 46% - в іноземній валюті.

Менше ніж через місяць Президент України Віктор Янукович наклав вето на закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг". Суть запропонованих Президентом змін не розкривалася.

Як повідомлялося раніше, наприкінці січня Національний банк виступив за законодавчу заборону на надання валютних кредитів позичальникам без доходів в інвалюті.

Слід зазначити, що питання про заборону на видачу кредитів в іноземній валюті гостра постало під час фінансової кризи в 2008 р. Тоді для зниження тиску на курс гривні НБУ прийняв постанову №319, яка дозволила банкам видавати кредити у валюті тільки резидентам, що мають валютну виручку. У грудні 2008р. НБУ ввів в дію нові норми резервування, які зробили невигідним кредитування населення у валюті. А влітку 2009 р. ВР прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи" № 1533-VI, що підтвердив заборону на кредитування в іноземній валюті. Позики у валюті дозволили брати фізичним особам в безготівковій формі тільки для оплати лікування та навчання за кордоном. Компанії для отримання кредиту повинні були мати валютну виручку. З 1 січня 2011 р. ця норма втратила чинність.


Переглядів: 2915
Поширень: 0