«Перших заморозків можна очікувати 25-26 вересня, але вони будуть досить слабкими, на поверхні. І враховуючи такий період, вони не принесуть суттєвих збитків», — сказав М.Кульбіда на прес-конференції у п\'ятницю, 23 вересня.

Також він зазначив, що першу хвилю похолодання слід очікувати на початку жовтня.

«Це буде похолодання практично на тлі сухої погоди з пониженням максимальних темпів температури до таких значень, як: 5-10 градусів і нічної температури до 1-6 градусів тепла», — сказав начальник Гідрометцентру.

Окрім того, М.Кульбіда, коментуючи прогнози на зимовий період, зазначив: «Якщо взяти (період) грудень-січень-лютий, його температурний режим однозначно буде вищим за норму. Але в середині цього періоду буде період досить істотних похолодань, і до цього періоду слід бути готовим».

Також начальник Гідрометцентру звернув увагу на несприятливі умови для сільського господарства.

«Якщо говорити про загальний вплив погодних умов на діяльність населення, функціонування галузей економіки, то на сьогодні найбільш проблемною галуззю є галузь сільського господарства. Зрозуміло, що на сьогодні склалися надзвичайно сприятливі умови для збору врожаю нинішнього року, але зовсім несприятливі умови для посіву, для проростання зерна, для формування бази майбутнього врожаю. Саме на період з 11 по 25 вересня припадають оптимальні агрокліматичні терміни для посіву озимих культур в більшості областей України», — додав М.Кульбіда.

Він зазначив, що в 2011 році показники зволоження ґрунту були нижче норми, яка необхідна для нормального проростання ґрунту, майже у два рази.

За нашими оцінками, що ґрунтуються на даних метеорологічних станцій, спостережень на полях, лише 10-15% можна віднести до оптимально зволожених», — зазначив він.

За його словами, агроклімат, умови для посіву, росту і розвитку складаються вкрай несприятливо. Можна очікувати, що на території України буде посилюватися і поширюватися дуже жорстка посуха.


Переглядів: 2777
Поширень: 0