МЗС Чехії запровадило нову візову систему, розраховану на обмін інформацією в рамках Шенгенського простору. Система отримала назву VIS.

Тепер усі, хто звертатиметься за туристичною візою до Чехії терміном до 90 днів, надаватимуть до чеських консульств, крім анкет та інших необхідних документів, також свої відбитки пальців.

ЧЕХІЯ ЗМІНИЛА ПРАВИЛА ВИДАЧІ ВІЗ УКРАЇНЦЯМ

Спочатку нова система буде запущена в чеських консульствах в африканських країнах: Єгипті, Марокко, Тунісі, Алжирі. Поступово вона охопить й інші держави, які не входять до Шенгену.

Передбачається, що базою даних Чехії користуватимуться інші європейські держави і, таким чином, не повторяться численні ситуації, коли людина була депортована з Чехії, а потім на батьківщині змінила прізвище і повернулася вже "іншою людиною".

Чеський МЗС висловив сподівання, що європейські держави оцінять старання з відсіювання небажаних елементів, які прагнуть потрапити в країни Шенгена.

Про те, чи подорожчає чеська віза через нововведення, МЗС країни поки не повідомило.

Раніше про запровадження подібної ініціативи повідомила Естонія.

Поки що нововведення України не торкнеться, але варто нагадати, що з Прагою у Києва вже неодноразово ставалися конфлікти на дипломатичному ґрунті.

Так, у 2009 році скандал спалахнув навколо вимоги Чехії надавати медичну довідку про те, що туристи з України не хворі на СНІД, туберкульоз і сифіліс. Після бурхливого обговорення ця вимога були прибрана з переліку необхідних для отримання візи.

Того ж року виник скандал з візовою аферою: 161 українець подав до суду скаргу на МЗС Чехії за те, що Генеральне консульство у Львові протягом 9 місяців, починаючи від липня 2008 року, змушувало прохачів до додаткової оплати за послуги посередника.

У січні 2011 року дипломатичні стосунки України та Чехії погіршилися після того як Прага попри обурення Києва надала політичний притулок екс-міністру економіки України Богдану Данилишину, якого в Україні обвинувачують у корупції.


Переглядів: 2338
Поширень: 0