Міжнародна антикорупційна організація Transparency International опублікувала доповідь, що містить індекс хабарництва експортних компаній за кордоном, - Bribe Payers Index.

Цього року країною-лідером по даному показнику експерти Transparency назвали Росію. Україна до даного рейтингу не потрапила. Про це йдеться в прес-релізі організації.

Усього аналітики розглянули діяльність компаній 28 країн в 19 основних економічних секторах. Країна, чий індекс максимально близький до 10 пунктів, може похвалитися найнижчим рівнем хабарництва за кордоном. Так, цього року такою країною названі Нідерланди, що набрали 8,8 пункту, в той час як Росія удостоїлася лише 6,1 пункту, за нею слідує Китай з 6,5 пункту.

"Ситуація з Китаєм і Росією є серйозним приводом для занепокоєння. Враховуючи той факт, що присутність компаній цих країн на світових ринках неухильно зростає, такий високий рівень хабарництва може негативно позначитися на економічному кліматі у відповідних галузях і на можливості цих компаній вести чесну ринкову конкуренцію. Найбільше в останні роки російські компанії посилили свою присутність в нафтогазовому секторі, для Китаю ж це гірничодобувна індустрія та інфраструктура ", - йдеться в доповіді Transparency.

"Провідна позиція Росії в індексі Bribe Payers Index не повинна викликати подив. Країна донині бореться з внутрішньою корупцією, особливо в державних установах. Цілком природно, що хабарі поширюються і на приватні підприємства як усередині РФ, так і за кордоном. Однак ми сподіваємося, що при суворому дотриманні нового антикорупційного законодавства та вірності міжнародним зобов\'язанням ситуація з хабарництвом в Росії зміниться на краще вже в найближчі роки ", - заявила Олена Панфілова, глава відділення Transparency в Росії.

У травні 2011 року Росія і Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) підписали антикорупційний законопроект по боротьбі з підкупом іноземних чиновників, що передбачає обов\'язкове розслідування фактів хабарництва та кримінальне переслідування в разі їх виявлення. Даний документ є однією з необхідних умов вступу РФ до ОЕСР, куди Росію так поки і не прийняли.

Нагадаємо, 27 жовтня Україну виключили з чорного списку міжурядової групи по боротьбі з відмиванням грошей FATF, де країна фігурувала з 2001 по 2004 рік, а потім знову потрапила туди в минулому 2010 році.


Переглядів: 1855
Поширень: 0