Нещодавно Кабмін видав постанову, якою затверджується новий прайс послуг МВС. Серед іншого з нового року підрозділи Державної міграційної служби (ДМС) будуть стягувати за стандартне оформлення та видачу паспорта для виїзду за кордон (протягом 30 днів) 87,15 грн, тобто майже в чотири рази більше, ніж зараз (23,38 гривні за послуги двох підрозділів МВС). А значить замість нинішніх 343 гривень за такий паспорт українці заплатять 407.

Що стосується оформлення термінових паспортів (за 10 днів або за 3 дні), то, як пояснили в ГМС, через два місяці послуги МВС подорожчають вдвічі (стандарти послуг і тарифи до 1 січня ще можуть уточнюватися. - Ред.).

«Поки що орієнтуємося на 5-й пункт постанови, де сказано, що якщо замовник письмово просить надати послуги терміново (до 10 або до 3 днів), то розмір плати за послуги ГМС і МВС зростає на 100%», - пояснили нам в департаменті паспортної роботи та громадянства ГМС.

Президент ветував закон про біометричні паспорти

Поки що МВС за виготовлення документа в 10-денний термін планує брати з нас вже не 184,58 грн, як тепер, а 174, у триденний - стільки ж (замість теперішніх 340,75). А оскільки вартість закордонного паспорта полягає ще із держмита та ціни бланка (які поки не змінюються), то через два місяці українці платитимуть за оформлення термінових паспортів менше, ніж зараз: 851 та 1039 (нині - 861 і 1205 грн в залежності від терміну виготовлення) . Трохи подорожчає також переоформлення закордонних паспортів замість втрачених - з 75 до 86 гривень.

Що стосується біометричних паспортів, закон про які ветував президент Віктор Янукович, то він зараз перебуває на доопрацюванні.

Росіян будуть ідентифікувати за генетичним паспортами

"Ми намагаємося врахувати зауваження президента, вони в основному технічного характеру, - говорить співавтор законопроекту Валерій Коновалюк. - Закон необхідно прийняти якнайшвидше, щоб виконати план по наближенню України до безвізового режиму з ЄС. Протягом листопада документ буде переписаний, ми знову приймемо його в Раді, і до нового року, думаю, його підпише президент. А виробництво біопаспортів розпочнеться вже через тиждень після цього ».

За даними консорціуму ЄДАПС, біометричні закордонні паспорти коштували б близько 500 гривень (за умови, що держмито скасують). Хоча критики закону говорили, що він «написаний під ЄДАПС» і, якщо там залишаться колишні норми, з його прийняттям будуть проблеми.


Переглядів: 7239
Поширень: 0