Співзасновник Microsoft підтвердив факт переговорів під час виступу в міністерстві науки і технології Китаю в середу, 7 грудня. За його словами, йдеться про створення реактора, який зможе працювати на збідненому урані. Перевагами такого реактора є низька вартість експлуатації, безпека і екологічність. Гейтс також зазначив стійкість реактора до зовнішніх впливів, включаючи землетруси й цунамі.

Раніше про співпрацю з Гейтсом і його компанією заявляв Сунь Цінь (Sun Qin), гендиректор китайської ядерної корпорації CNNC. Його слова 5 грудня передала китайська газета South China Morning Post.

Гейтс розповів, що переговори між TerraPower, основним інвестором якої він є, і китайськими компаніями поки "перебувають на ранній стадії". За його оцінками, в найближчі п`ять років на проектно-конструкторські роботи може піти до одного мільярда доларів.

2010 року TerraPower домовилася про будівництво аналогічного реактора з японською компанією Toshiba. Обидва планованих реактори належатя до класу TWR (traveling-wave reactor, реактор з біжучою хвилею). На відміну від "традиційних" реакторів на збагаченому паливі, TWR використовує збіднений уран і може працювати на одній "заправці" до 60 років.


Переглядів: 2188
Поширень: 0