З січня алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчають. Це стало результатом прийнятого парламентом закону про підвищення акцизу в середньому на 8,9%. У грошовому вираженні це означає, що пляшка чистого спирту подорожчає на 75 коп. Сигарети без фільтра виростуть в ціні 15-20 коп. за пачку і на 35-40 коп. подорожчають цигарки з фільтром, пише Сегодня.

Зі свого боку віце-президент Української торгово-промислової конфедерації (до неї входять і виробники спиртного і тютюну) В\'ячеслав Сокерчак переконаний, що горілка подорожчає тільки в недорогому сегменті і то не більше ніж на 40-50 коп. А на преміальні сорти ціну навряд чи піднімуть, інакше народ перейде на "пальонку" і самогон. Ціни на пиво та вино, на думку Сокерчака, не зміняться. Однак очікувати підвищення цін на спиртне і сигарети вже з 1-2 січня не варто, вважають експерти. Досвід показує, що приблизно ще 2 тижні після збільшення акцизу торгівля продає старі запаси, і ціни зміняться тільки до середини зими. Також на 8,9% зростуть з 1 січня акцизи на бензин і дизпаливо: відповідно на 16 євро / т і на 3,7-8 євро / т.

За словами старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, бензин подорожчає до середини січня на 15-16 коп., а дизпаливо - на 4-8 коп. Зі свого боку директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн прогнозує, що в січні ціни не зміняться - тільки з лютого. Мовляв, взимку знижується попит на паливо, і торговці сплатять акциз за рахунок свого прибутку.


Переглядів: 2235
Поширень: 0