Нові законопроекти про органи внутрішніх справ, за якими на базі МВС буде створено поліцію і жандармерію, будуть зареєстровані у Верховній раді навесні 2012 року.

Ініціатор проектів - нардеп від Партії регіонів, генерал-лейтенант Василь Грицак – вже розробляв аналогічну реформу на початку 2011 року, але тоді не дійшов згоди з міністром внутрішніх справ Анатолієм Могильовим.

Зараз, як розповів Грицак "Комсомольській правді в Україні", він досяг з керівництвом МВС повного взаєморозуміння. За словами Грицака, він уже провів бесіду з чинним міністром, Віталієм Захарченком, і той схвалив усі починання депутата.

"Наша ідея полягає в тому, щоб змінити не вивіску в міністерстві, а побудувати абсолютно нову систему на існуючій сьогодні базі МВС", - розповів Грицак.

Він наголосив, що у розробці законопроекту спирався на європейський досвід, зокрема таких країн, як Німеччина, Франція, Британія, Угорщина, Польща.

До Ради буде подано три законопроекти: "Про органи внутрішніх справ", "Про поліцію" та "Про жандармерію".

Автори пропонують повністю змінити структуру МВС: розділити міністерство на загальнонаціональні сили - жандармерію і міську поліцію, створити слідчий комітет.

Також в систему МВС пропонують включити державну міграційну службу, службу порятунку (нинішнє МНС), державну прикордонну службу і ще низку департаментів.

За даними "КП", всередині МВС уже сформовано 6 експертних груп, які збирають дані, необхідні для проекту реформи цього відомства. Вони вивчають громадську думку і аналізують напрямки роботи різних підрозділів міліції.

Офіційна позиція відомства така: реформи проводити дійсно потрібно, але нове керівництво вивчає обстановку.

"Спроби реформування проводилися з початку дев\'яностих, кілька разів змінювалася структура міністерства, його територіальних підрозділів. Але щоразу все впиралося в існування кількісних показників при розкритті злочинів, це штучні норми, які нерідко призводили до порушення прав і свобод громадян. Тому й міліція сприймається сьогодні як карально-репресивний орган. Реформу відомства ми бачимо в оптимізації структури, чисельності особового складу, удосконалення адміністративних функцій", - розповів керівник прес-служби МВС Володимир Поліщук.

Варто зазначити, що заклики перейменувати українську міліцію на поліцію лунали вже давно. Особливо прихильники цієї ідеї активізувалися після того, як аналогічний закон було схвалено в Росії. З 1 серпня російські правоохоронці остаточно стали поліцейськими.


Переглядів: 2618
Поширень: 0