Київ визнали найбруднішим містом Європи. Українська столиця очолила антирейтинг ЄС. Сусіди підрахували, що один киянин за рік продукує вдесятеро більше відходів, ніж важить сам, повідомляє ТСН.

Дві третини столичного сміття гниє далеко за межами Києва - на полігоні села Підгірці Обухівського району. Звалище давно переповнене, його кілька разів намагалися закрити, та подіти те, що викидають кияни, більше нікуди.

Три тисячі тонн відходів щодня, мільйон тонн - щороку. Попри усі екологічні програми, кияни смітять, як і смітили. Звалище підбирається все ближче до сусідніх селищ.

"Та як вітер на цю сторону не дує, то нормально. А як дує? То звичайно запахі такі, що..." - розказують місцеві жителі.

У Підгірцях дихають тим, що викидають у Києві. Звалище отруює повітря й воду. Баба Наталя тут живе 85 років. Каже, місцевого сміття на полігоні немає: "Я не виношу сміття. Все – які бумаги, кульки – син палить, ми палимо його.

Підгірці до Європейського рейтингу сміття не потрапили, а от українській столиці у ньому дісталось почесне перше місце. Щороку киянин викидає на сто кілограмів більше за середнього європейця. Найчистішим назвали швейцарський Цюрих.

Ніна Федорівна замітає подвір\'я на лівому березі столиці. Новим статусом міста обурена. Каже, до справжнього бруду європейці не доїхали: "Харків брудніший від Києва. Там узагалі кульки зі сміттям на вулицях валяються".

Місцеві контейнери для сміття зовні не гірші за європейські. Жовтий - для сухого мотлоху, коробок та пластику, зелений - для вогкого непотребу. Експеримент триває два роки. Але ділять відходи і досі лише одиниці.

За угодою з Євросоюзом, через два роки ми маємо відправляти на звалище лише п\'ятнадцять відсотків сміття. Решту - переробляти. Нині все навпаки. На переробку йде усього один кілограм відходів із двадцяти.

На заводі з переробки вторинної сировини кажуть, що заробляти можна на всьому. Тут корисний мотлох перебирають, фасують і шкодують, що його так мало. Половина кожного відра - це дорогоцінний папір та пластик. Решта - вологі відходи, з яких у Європі добувають біогаз.

"Поняття сміття взагалі зникло. Це все - ресурси. Макулатуру можна до 20 разів використовувати", - каже представник підприємства з переробки вторсировини Сергій Волков.

Двері столичного пункту прийому вторсировини відчинені десять годин на добу. Двірник Надія Андріївна сьогодні назбирала двадцять вісім кілограмів картону і битого скла: "Склобій п\'ятнадцять копійок кілограм".

Хоч і скромний, та все ж грошовий стимул дієвіший за екологічний. Тільки із кіоску Надії Андріївни на переробку сьогодні поїде півтори тонни сміття. Надія Андріївна кладе до кишені тринадцять гривень. Каже, вдалий день.


Переглядів: 1941
Поширень: 0