Про це пише "Коммерсант-Украина", який має у своєму розпорядженні копію документа.

Документ озаглавлений "Методичні рекомендації щодо заборон і обмежень для державних службовців відповідно до закону "Про основи запобігання і протидії корупції"".

"Методичні рекомендації" були розіслані всім обласним і районним державним адміністраціям з дорученням "безумовно виконувати як закон, так і рекомендації".

Чиновникам забороняється займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю. Разом з тим в АП держслужбовцям указують, що вони мають право займатися викладацькою, науковою і творчою діяльністю, медичною практикою, інструкторською і суддівською практикою в спорті.

У рекомендаціях містяться і такі класичні заборони чиновникам, як мати в підпорядкуванні близьких родичів і входити до складу органа управління або наглядової ради підприємств, метою яких є одержання доходу.

Також чиновників зобов\'язують щорічно до 1 квітня подавати за місцем роботи декларацію про доходи і витрати.

Автори документа вказують, що чиновникам забороняється одержувати подарунки "за рішення, дії або бездіяльність" в інтересах того, хто їх дарує, а також від підлеглих. Разом з тим чиновники можуть разово одержувати подарунки, якщо їхня вартість не перевищує 50% мінімальної зарплати (за станом на 1 січня 2012 року — не більш 502 грн.).

Якщо ж протягом року подарунків від однієї людини кілька, то їхня загальна вартість не повинна перевищувати 1004 грн. Крім цього, чиновники можуть приймати подарунки від своїх близьких, а також у випадку, якщо подарунками є "загальнодоступні знижки на товари, послуги, виграші, призи, премії і бонуси".

В адміністрації президента серед іншого вирішили потрібним нагадати чиновникам про те, що у випадку відкриття валютного рахунка в банку-нерезиденті вони зобов\'язані в десятиденний термін письмово сповістити про це в податкові органи, а також про заборону відмовляти фізичним і юридичним особам в інформації, надання якої передбачено законом.


Переглядів: 1905
Поширень: 0