Вигляд Землі з космосу, зафіксований російським супутником «Електро-Л», здивував іноземців. Британська газета The Daily Mail написала, що на відео високої чіткості супутник показав нашу планету, «якою ви її ніколи раніше не бачили».

На оприлюдненому відеозапису можна помітити, як ніч перетворюється на день, день на ніч, і світло Сонця, відбиваючись від поверхні океанів, рухається по Землі. Вигляд планети було зафіксовано останнім запущеним Росією метеорологічним супутником, який має роздільну здатність 121 млн мегапікселів. Земля з висоти 36 тис. км, де знаходиться «Електро-Л», виглядає чудовою: темно-сині океани контрастують з ділянками суши зеленого і цегляного кольору, а по небу з великою швидкістю (оскільки відео знято в прискореному режимі) пливуть білі хмари.

Супутник «Електро-Л», що до складу всесвітньої мережі метеорологічного спостереження, був запущений у січні 2011 року.

Минулої осені метеорологи розкритикували супутник — глава Росгідромету Олександр Фролов заявив, що встановлена на ньому апаратура не відповідає заявленим показникам, а передану їм інформацію взагалі не можна використовувати, оскільки конструктори не врахували таку важливу характеристику, як прив\'язку по висоті.

Тим не менш «Електро-Л» продовжує працювати у штатному режимі і буде залишатися на орбіті не менше 10 років. Російські фахівці планують у 2013 році запустити другий такий супутник.

Американське агентство NASA теж опублікувало фото і відео Землі, зроблені астронавтом Доном Петтітом з Міжнародної космічної станції.

Йому навіть вдалося сфотографувати щорічне проходження Землі через метеорний потік Ліріди.


Переглядів: 2880
Поширень: 0