Антимонопольний комітет направив двом найбільшим операторам мобільного зв\'язку в країні - "Київстару" і МТС - офіційні листи з рекомендаціями знизити тарифи, - повідомив перший заступник голови комітету Рафаель Кузьмін. Самі оператори говорять, що листів від АМКУ поки не отримували.

Ціни на мобільний зв\'язок в Україні зростають з весни. Так, в березні "Київстар" на 30% підвищив вартість SMS-та MMS-повідомлень і почав вводити щоденну абонплату в ряді тарифних планів. Вчора компанія повідомила про подорожчання з 19 червня SMS-та MMS-повідомлень для абонентів тарифних планів Beeline на 50%. МТС з 1 червня в популярних тарифних планах "Супер МТС", "MAX Energy" і "Народний" збільшив вартість внутрішньомережевих і міжмережевих дзвінків на 50% і 20% відповідно, а з 15 червня збирається на 20-80% підвищити щоденну плату за користування сусідніх тарифних планів.

Зростання цін в "Київстарі" і МТС вважають обгрунтованим і пояснюють в першу чергу інфляцією. "У нас зростають витрати на утримання мережі: плата за електроенергію, збори за радіочастотний ресурс, зарплати, - пояснив  президент  "Київстару" Ігор Литовченко. 

Новими тарифами "Київстар" і МТС намагаються стимулювати абонентів якомога менше дзвонити на номери інших операторів і здійснювати більше внутрішньомережевих дзвінків, що може бути сприйнято комітетом як антиконкурентні дії,-  говорить Олександр Паращій, аналітик ІК Concorde Capital.

І все ж АМКУ навряд чи вдасться довести змову найбільших операторів або необгрунтованість підвищення тарифів, вважає керуючий партнер юридичної компанії Arzinger Тимур Бондарєв. "Для цього треба проводити масштабне розслідування, а комітет останнім часом глибоко не копає", - відзначає він.



Переглядів: 4934
Поширень: 0