"Вісті з дипломатичних полів: щойно підписав Угоду про спрощення візового режиму з ЄС", - написав він.

Згідно з цією угодою до вже чинної угоди про спрощення візового режиму вносяться доповнення щодо розширення переліку осіб, які підпадають під категорії, що можуть претендувати на отримання віз до країн ЄС за спрощеною процедурою.

Зокрема, під дію документа підпадають не тільки журналісти, але й технічні члени їх команд (оператори, звукорежисери і т. д.). Журналістам також надається можливість надання листа-підтвердження від працедавця замість запрошення приймаючої сторони.

Візові спрощення також поширюються не тільки на учасників програм обміну від міст-побратимів, а й на інші муніципальні одиниці.

Також під цю категорію підпадають громадяни, які відвідують не тільки родичів - громадян України, які проживають в ЄС, але і безпосередньо родичів - громадян ЄС. Список поповнився також і супроводжуючими особами, які потребують медичного лікуванні

Крім того, з\'явилося чотири нових категорії осіб, на яких також буде поширюватися спрощена візова процедура: члени громадських організацій, члени професій, які беруть участь у міжнародних форумах, представники релігійних громад, учасники програм транграничного співробітництва в рамках програм ЄС.

Урегульовано також і термін дії віз: замість слів "до 5 років" і "до 1 року", будуть вживатися формулювання "на 5 років" і "на 1 рік", що дозволить уникнути вільного тлумачення відповідних положень консулами країн-членів ЄС.

Як відомо, підписання угоди стало предметом жорсткої дискусії в ЄС.

Так, після того, як 5 липня Європейська Комісія рекомендувала Раді Євросоюзу підписати документ, деякі політики закликали Брюссель не робити цього через поточну ситуацію в Україні.


Переглядів: 3031
Поширень: 0