Київ, Україна (12 вересня 2012 року) – Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України (МОН молодьспорту) у тісній співпраці з Національним банком України (НБУ) та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) розпочало впровадження дослідно-експериментального освітнього проекту з підвищення рівня фінансової грамотності української молоді, що розрахований на сім років. Пілотний курс "Фінансова грамотність" викладатиметься у 68 загальноосвітніх навчальних закладах, у тому числі в коледжах, у 14 областях України для учнів 10-х класів протягом 2012-13 навчального року. Навчальні матеріали для нового курсу (навчальна програма, підручник та робочий зошит для учня, а також навчальний посібник для вчителя) були розроблені Університетом банківської справи НБУ та Проектом USAID "Розвиток фінансового сектору" (FINREP) та затверджені Міністерством.

Метою викладання курсу "Фінансова грамотність" є забезпечення кращого розуміння молодим поколінням українців практичних аспектів фінансових питань, зокрема здійснення заощаджень, інвестування, запозичення, а також розрахунок вартості надання індивідуальних фінансових послуг, таких як страхування, кредитування для здійснення крупних покупок та електронних карток. Курс також навчає фінансовій відповідальності (сплата податків, повернення кредиту) та правам споживачів. Програма курсу поділена на чотири основні блоки: "Власні фінанси", "Заощадження та інвестування", "Кредитування та запозичення", "Планування власного та сімейного бюджету" та складається з 30 уроків.

Протягом другого (весняного) семестру 2011-2012 навчального року деякі елементи курсу викладалися в рамках пілотного проекту у 13 загальноосвітніх школах у п’яти різних регіонах України. Після отримання пілотним проектом виключно позитивних відгуків від учителів, учнів та незалежних фахівців, Міністерство затвердило викладання цього курсу в українських школах на експериментальній основі як факультативного предмету на наступні сім років.

Директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова наголосила, що підвищення рівня фінансової грамотності населення важливе для забезпечення ефективного розвитку грошово-кредитного ринку, стабільності банківської системи та безперебійної роботи банків. "Потрібен серйозний якісний ривок в питанні підвищення фінансової грамотності громадян. Нацбанк активно впроваджуватиме відповідну Програму, бо ми чітко розуміємо – не в останню чергу від рівня освіченості населення в фінансово-банківських питаннях залежить стабільність національної валюти та банківської системи. Необхідно в короткий термін забезпечити відповідний рівень розуміння громадянами практичних аспектів фінансових питань та важливих нюансів фінансової відповідальності".

"Ми із задоволенням очолимо ініціативу щодо запровадження курсу "Фінансова грамотність" як факультативного предмету для учнів 10-х класів та будемо сприяти його викладанню у школах, які беруть участь в експерименті", – сказав Борис Жебровський, заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України. "Важливою є й співпраця з Проектом USAID FINREP, що дозволить підготувати вчителів, надати необхідну науково-методичну допомогу педагогічним колективам, провести моніторинг та аналіз результатів першого року викладання курсу". Також він звернув увагу, що для учнів, які оберуть цей курс, проводитиметься попереднє та заключне тестування з метою вивчення рівня засвоєння ними навчального матеріалу.

Директор місії USAID в Україні Джед Бартон наголосив, що одним із уроків світової фінансової кризи 2008-2009 років стало розуміння того, що фінансова просвіта є важливою для побудови міцного фундаменту довіри споживачів до сучасної фінансової системи. "Ми вважаємо, що у сучасному складному світі фінансова грамотність є життєво необхідною навичкою, аби вміти користуватися перевагами фінансових ринків, захищати себе від фінансових ризиків та прагнути добробуту чи то у Сполучених Штатах, чи то в Україні. Запроваджуючи курс "Фінансова грамотність" на рівні старших класів загальноосвітніх навчальних закладів, ми закладаємо фундамент для підготовки поінформованих та освічених громадян".



Переглядів: 4220
Поширень: 0