Якщо нові біометричні закордонні та внутрішні паспорти друкуватиме приватне підприємство ЄДАПС, то українці платитимуть за нові документи 350 та 65 гривень відповідно, що у 2-3 рази більше, ніж якби ці ж таки паспорти друкував державний поліграфкомбінат "Україна", з\'ясували журналісти програми "Гроші".

Для створення безвізового режиму між Україною і ЄС офіційний Брюсель вже давно спонукає офіційний Київ запровадити біометричні закордонні паспорти. Парламент цю вимогу виконав, прийнявши відповідний закон. Однак там чомусь передбачено, що біометричними мають бути не тільки закордонні, але й внутрішні паспорти.

За виробництво так званих бланків суворої звітності в Україні давно ведуться бізнес-війни. Бо ж ціна питання - мільярди гривень щороку. Нові ж види паспортів для бійців - це нові прибутки. На виробництво біопаспортів претендують дві структури. Перша - консорціум ЄДАПС, до складу якого входять переважно приватні підприємства. За словами нардепа Василя Грицака - апологета цього бізнес-формування - закордонний паспорт може коштувати 350 грн. Другим же претендентом на біометричні заробітки є державний поліграфкомбінат "Україна". Тут обіцяють, що їхні паспортні бланки коштуватимуть чи не втричі дешевше - 130-140 грн.

Гаманці людей можуть схуднути не лише через очікуване здорожчання паспортів. Як показує практика, кожна "документальна" новація в Україні супроводжується збільшенням черг біля держвідомств. А щоб не надто довго в них стояти, чиновники можуть спонукати позолотити їм руку.



Переглядів: 4331
Поширень: 0