За словами радника президента Андрія Портнова, до набрання чинності нового КПК, у всіх судах країни обрано слідчих суддів і визначений суддя, який спеціалізується на справах неповнолітніх.

"Створено єдиний реєстр досудових розслідувань, в якому реєструються заяви про злочини; кожен слідчий отримав персональний електронний ключ для входу в систему", - цитує Портнова "Комерсант-Україна".

КПК передбачає також дороге технічне переоснащення судів, зокрема можливість здійснення процесуальних дій у режимі відеоконференції. На сьогоднішній день ця норма КПК виконана лише частково.

Так само буде створено Державне бюро розслідувань (ДБР) - новий орган, якому перейде розслідування злочинів, скоєних високопосадовцями, співробітниками правоохоронних органів і суддями.

Крім того, у нового КПК, є два напрямки - декриміналізація низки статей Кримінального кодексу та криміналізація ряду статей Кодексу про адміністративні правопорушення.

Також за новим КПК захисниками можуть стати тільки адвокати, зареєстровані в реєстрі. До цих пір в цей список можна було включати родичів і близьких. Ця норма не торкнеться тих захисників, які приступили до своїх обов\'язків до 20 листопада.

Новий КПК вводить поняття угоди зі слідством. Одна з них - визнання провини в обмін на пом\'якшення покарання, друга - угода з потерпілим.

Кодекс також прибрав можливість направлення справи на додаткове розслідування, яке зазвичай використовувалося судом як замінник виправдувального вироку.

За словами Портнова, з введенням нового КПК, слідчі ізолятори розвантажаться вже в період з 20 листопада по 20 січня.

"І розвантажаться дуже серйозно - на десятки відсотків. 20 листопада багато осіб, які будуть доставлені в суд для обрання запобіжного заходу, не будуть арештовані. А ті, хто був арештований раніше, підлягають обов\'язковому судовому контролю кожні два місяці", - запевнив Портнов.


Переглядів: 3417
Поширень: 0