За кордоном таку допомогу для безробітних пропонують вже давно, в Україні ж послуга з’явилася кілька місяців тому.

Щоправда, поки застрахуватися можуть лише позичальники банків – у випадку звільнення за них платитимуть кредит від 3 місяців до року. Однак стосується це тільки тих, хто втратив роботу через скорочення чи банкрутство підприємства.

Сергій Сабарін, начальник управління особистого страхування страхової компанії: «Среди исключений есть такие пункты как: увольнение по собственому желанию, увольнение по согласованию сторон либо увольнение по статье. Связано это с тем, что это довольно размытые формулировки, которые могут быть большим полем для мошенников – скажем взял кредит, уволился и за тебя страхкомпания платит кредит».

Ціна поліса – від 1,5 до 6 % від суми позики. Скажімо, за холодильник, куплений у кредит за 5 000 гривень, страхування обійдеться в 100-300 гривень на рік. Звісно, не копійки, але, якщо ви залишитеся без роботи, а від так і без грошей, холодильника у вас не заберуть, за нього платитиме страхова. І навіть, якщо роботу знайдете швидко, протягом обумовленого терміну кредит віддаватиме все одно страхова компанія.

Важлива деталь – договір починає діяти лише через 2 місяці з моменту укладання, адже саме за такий термін роботодавець має попередити про скорочення. Незважаючи на жорсткі умови, поліс від втрати роботи купують майже 70 відсотків позичальників. Адже ситуація з безробіттям в Україні нині найгірша за останні три роки.

Надія Товстенко, заступник начальника відділу державного центру зайнятості: «Якщо людей кожного дня збільшується кількість, то вакансій зменшується. І видно вже по інформації, яку вони зазначають про заробітню плату – що заробітна плата дещо знижена».

Фонд соціального страхування тріщить по швах, це почули навіть парламентарі. Під новий рік Верховна рада дивом відволіклася від політичних баталій і прийняла антикризові закони, зокрема і для порятунку Фонду. Тепер, при звільненні за згодою сторін виплати по безробіттю видають не через тиждень, а лише через три місяці. Так депутати заощаджують гроші Фонду і підштовхують безробітних не перебирати, а погоджуватися на будь-яку роботу.

Крім того, збільшено внески до Фонду і працівників, і роботодавців. А також розширено коло платників: у фонд відраховуватимуть гроші військові, працюючі пенсіонери, іноземці і люди з неповним робочим днем.

Та перехід на "чорну зарплату", який пророкують експерти, може перекреслити всі зусилля чиновників. І тоді рятування потопаючих знову стане справою рук самих потопаючих, тож ліпше бути завбачливим і придбати поліс. Щоправда, від несумлінних страховиків також ніхто не застрахований.


Переглядів: 2649
Поширень: 0