Рада Європейського Союзу затвердила технічні доповнення до Шенгенського Кодексу про кордони (далі – Кодекс).

Зокрема, доповненнями передбачається внесення наступних змін:

1. Створюється чітке положення про порядок обліку терміну перебування на Шенгенській території за короткостроковими візами. Зокрема, короткострокове перебування не повинне перевищувати 90 днів протягом періоду 180 днів з дати першого в’їзду – відлік 180-денного періоду відраховується з моменту першого в’їзду в Шенгенську зону. До даного обліку не зараховуються періоди перебування в державах Шенгенської зони за дозволами на проживання або за довготерміновими візами. Зазначене положення набирає чинність 18 жовтня 2013 р.

2. Проїзний документ заявника повинен бути дійсним протягом щонайменше 3 місяців після запланованого виїзду особи з Шенгенського простору;

3. Державам-членам Європейського Союзу надається право встановлювати або розвивати двостороннє співробітництво з країнами-сусідами в частині організації спільних пунктів прикордонного контролю, в т.ч. з Україною.

Зазначені зміни до Кодексу за виключенням першого положення наберуть чинності 19 липня 2013 р. Положення доповнень не стосуються таких країн, як Великобританія, Ірландія, Данія.



Переглядів: 4573
Поширень: 0