В рамках роботи українсько-грузинської міжурядової комісії Олександр Вілкул, як співголова з української сторони, зустрівся з Міністром юстиції Грузії пані Теа Цулукіані. Під час зустрічі грузинська сторона презентувала роботу системи обслуговування громадян «Дім юстиції», яка дозволяє спростити процес видачі паспортів, різного роду свідоцтв та довідок, документів щодо оформлення підприємницької діяльності.

Будинок юстиції Грузії

- Уряд України вивчає та враховує кращий світовий досвід щодо підвищення якості надання адміністративних послуг для населення та підприємців. Зокрема, ми реалізовуємо проект за британською моделлю по наданню адміністративних послуг через відділення поштового зв’язку «Укрпошти» «Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту». Також, ефективним є досвід Грузії щодо створення в Україні адміністративних центрів за принципом «Єдиного вікна», які надають послуги з реєстрації юридичної та фізичної особи підприємця, видачі ліцензій на господарську діяльність, оформлення пенсій та субсидій. В Грузії така робота організована на базі «Дому Юстиції», - сказав Олександр Вілкул.

Міністр юстиції Грузії пані Теа ЦулукіаніМіністр юстиції Грузії пані Теа Цулукіані відзначила прогрес, якого досягла Україна за 3 роки. І підтвердила бажання грузинської сторони в наданні інформації щодо ефективних напрацювань Грузії для їх впровадження в Україні.

- Робота «Дому Юстиції» у Грузії, який об’єднав в собі 300 сервісів та такі установи як Палату нотаріусів Грузії, Національне агентство публічного реєстру, Агентство цивільного реєстру, Національний архів і Національне бюро по виконанню, дозволила легалізувати ринок, спростити процедуру реєстрації нових підприємств. Це сприятливо вплинуло на інвестиційний клімат і розвиток Грузії, - сказав Олександр Вілкул.

В Україні для поліпшення інвестиційної привабливості країни знижено регуляторний тиск на бізнес, спрощена реєстрація суб\'єктів господарської діяльності. Урядом проведено масштабне упорядкування роботи дозвільних органів - кількість дозволів скорочена майже в 9 разів - з понад 1200 до 141. Видача цих документів здійснюється винятково в дозвільних центрах за принципом «Єдиного вікна». На 30% скорочено кількість ліцензованих видів господарської діяльності. Наразі в Україні створено вже 213 таких центрів і до кінця року має відкритися ще 680.

- Такий підхід є одним з найбільш ефективних інструментів дебюрократизації та подолання корупційної складової у відношеннях між державою та громадянами, - сказав Олександр Вілкул.

Також, для підвищення якості надання адмінпослуг населенню і підприємцям Уряд впроваджує за британською моделлю проект надання адмінпослуг через відділення «Укрпошти».

- Сьогодні українці можуть звернутися вже до 12 тисяч 878 відділень Укрпошти та отримати адмінпослуги. Зокрема, оформити субсидію, пенсію, подати документи на реєстрацію підприємства тощо. До кінця року проект буде впроваджено в усі відділення Укрпошти (у понад 13 тисяч відділень). Розвиток цього проекту та його втілення на контролі Уряду, - сказав Віце-прем\'єр.



Переглядів: 3317
Поширень: 0