Експерти зазначають, що міжнародний автомобільний пункт пропуску «Грушів - Будомєж» стане найсучаснішим не тільки на українсько-польському кордоні, але й на всьому східному кордоні Польщі. У Міністерстві доходів і зборів підтвердили: «Новий пункт пропуску «Грушів-Будомєж» відповідає світовим вимогам. Він оснащений сучасною комп\'ютерною та оргтехнікою, засобами зв\'язку та технічними засобами митного контролю.

До кінця року планується відкрити ще один пункт митного контролю та пропуску на українсько-польському кордоні — «Угринів-Долгобичув». Вартість цього проекту становить 50 млн. дол. США. Пропускна здатність майбутнього терміналу становитиме 4 тис. автомобілів на добу. Пункт буде відкрито в березні 2014 року.

Нові пункти значно розвантажать функціонуючі 12 митних переходів між Україною та Польщею. З існуючих пунктів пропуску на кордоні найбільшу пропускну здатність має термінал «Дорогуськ-Ягодин», що здатний пропустити 7 тис. автомобілів на добу.

За даними аналітиків, за 2012 рік митні пункти українсько-польського кордону пропустили 5,5 млн. автомобілів, що на 8% більше, ніж у 2011 році.

Таким чином, новий термінал «Грушів-Будомєж» і споруджуваний «Угринів- Долгобичув» зможуть істотно збільшити показники 2013 і 2014 років.

Також, за даними експертів, українськими фахівцями та їх європейськими колегами в цілях подальшого розвитку митного та транскордонного співробітництва розглядається питання про початок спільного митного контролю на кордонах України та ЄС.

Варто також враховувати, що з 1 листопада 2013 року спрощено умови перетину українсько-польського кордону для громадян України, котрі не перевозять предмети, що підлягають декларуванню.



Переглядів: 4570
Поширень: 0