Декілька дельфінів і один сивуч Державного океанаріуму Збройних Сил України були незаконно вивезені за кордон. Такі результати службового розслідування , проведеного Головною інспекцією Міноборони в науково -дослідному центрі Збройних Сил України "Державний океанаріум", розташованому в Севастополі . В свою чергу, керівництво океанаріуму списало тварин з балансу як померлих , натомість щомісяця отримувало за них тисячі американських доларів від іноземних партнерів.

Варто наголосити, що за чотири роки чисельність тварин значно знизилася. Зокрема, з 18 дельфінів залишилося 13 , кількість сивучей скоротилося в два рази.

За ініціативою керівництва Міністерства оборони України у розташованому у Севастополі Науково-дослідному центрі Збройних Сил України “Державний океанаріум” було проведено низку інспекційних заходів.

У жовтні 2013 року в установі працювали аудитори Рахункової палати України, які виявили серйозні недоліки в роботі посадових осіб океанаріуму, пов’язані з неефективним використанням державних коштів. Наступним кроком стала робота в океанаріумі у січні 2014 року Головної інспекції Міністерства оборони України, яка вивчала наявні проблеми та шляхи їх вирішення. За результатами інспекційного заходу Міністру оборони України Павлу Лебедєву були внесені пропозиції, які були ним затверджені.

Так, за висновками аудиту Рахункової палати України встановлено неналежне проведення інвентаризації морських тварин, внаслідок чого виявлено їх нестачу.

Державним океанаріумом не забезпечено законне та ефективне управління наявним майновим комплексом.

Використання бюджетних коштів на наукову та фінансово-господарську діяльність в ряді випадків містило ознаки корупційних дій.

Деякі із них. На утримання окремого обладнання, яке тривалий час не експлуатувалося, було неефективно витрачено коштів з державного бюджету на загальну суму близько 600 тисяч гривень.

Кількість наукових і науково-дослідних розробок, які мали бути основним напрямом діяльності “Державного океанаріуму”, була в 2,5 рази нижче рівня, передбаченого законодавством для науково-дослідних установ.

Діяльність Науково-дослідного центру спрямована не на розв’язання проблем розвитку та застосування Збройних Сил України, а здебільшого зорієнтована на комерційне використання службових морських тварин з метою отримання доходів від господарської діяльності.

Окремі морські тварини, які рахуються на балансі, взагалі не беруть участь у проведенні наукових досліджень. Виявлено факт вивезення за межі України згідно з договорами на проведення еколого-просвітницької діяльності дельфінів-афалін та морського сивуча, що створило передумови до їх втрати і містить ознаки корупційних дій.

Дослідження, які проводилися в інтересах оборони, мали низьку актуальність, в результаті чого не за призначенням було використано кошти державного бюджету у сумі 4,2 млн. грн.

Понад 90 % осіб, що займали посади керівників наукових підрозділів Державного океанаріуму, не відповідали затвердженим кваліфікаційним вимогам.

За висновками її фахівців, при тому, що на утримання Центру протягом 2013 року було використано близько 30 мільйонів гривень, діяльність Центру не спрямована на розв\'язання проблем розвитку та застосування Збройних Сил України.

Міністром оборони України Павлом Лебедєвим прийнято рішення щодо передачі матеріалів аудиту до Генеральної прокуратури України для відповідного реагування.

З метою усунення виявлених недоліків Міністром оборони України прийнято рішення щодо створення на базі Науково-дослідного центру ЗС України “Державний океанаріум” у Севастополі державного підприємства.

Під час проведення організаційних заходів морські засоби Науково-дослідного центру Збройних Сил України “Державний океанаріум” з екіпажами будуть передані до військових частин пошуково-рятувального забезпечення Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

З метою забезпечення соціального захисту особового складу, військовослужбовці Науково-дослідного центру продовжать службу на вакантних посадах у військових частинах Військово-Морських Сил ЗС України.

Цивільний персонал “Державного океанаріуму” буде працевлаштовано на посадах державного підприємства, що створюється.

Наукові працівники матимуть можливість продовжать свою діяльність у відомчих науково-дослідних установах.

– Рішення Міністра оборони України Павла Лебедєва розділити бізнес і військову складову в цьому військово-науковому закладі я підтримую. Флот отримає серйозні можливості проведення глибоководних рятувальних робіт – то, чим ми повинні займатися, і те, що ми повинні розвивати. А державне підприємство, яке буде створено, стане займатися саме клінічними випробуваннями, пов’язаними з дельфінотерапією, проведенням розважальних, демонстраційних заходів тощо, – зазначив командувач ВМС України адмірал Юрій Іл’їн.

Він наголосив, що океанаріум розміщується на фондах природоохоронного заповідника. Тому виключена будь-яка приватизація і будь-які інші дії.



Переглядів: 2542
Поширень: 0