А відповідно до вітчизняного законодавства, закон чи постанова, ухвалені парламентом і підписані спікером, набувають чинності саме з моменту їхнього оприлюднення у засобах масової інформації.

Згідно з календарним планом президентська кампанія має стартувати 27 червня. У Центрвиборчкомі вже почали підготовку до виборів. Тут планують просити в Кабміну додаткових 200 мільйонів гривень на фінансування виборчого процесу. Раніше уряд передбачив у бюджеті 712 мільйонів гривень. Дата 25 жовтня для вартових виборчого порядку наразі – закон.

Жанна Усенко-Чорна, заступник голови ЦВК: "ЦВК сприймає цю дату, яка встановлена парламентом, як константу, і виходить з того, що така дата на цей момент є поки що однозначною. Нагальним є питання прийняття змін до закону про вибори президента та змін до держбюджету на 2009 рік щодо доповнення недостатнього фінансування на підготовку і проведення виборів".

Календар президентської кампанії 2009 виглядатиме так: 27 червня - початок, за місяць - завершення реєстрації кандидатів, 5 вересня мають створити дільниці, 25 жовтня - день виборів. Якщо Президента оберуть з першого разу, то інавгурація відбудеться 4 грудня, якщо з другого, а це 15 листопада, то наступного главу держави інавгурують напередодні Нового року. Тим часом чинний Президент Віктор Ющенко знову наголошує: відповідно до Конституції вибори глави держави мають відбутися 17 січня наступного року, а дата 25 жовтня - незаконна та суто політична. Перебуваючи нині на Одещині, Президент підтвердив: він оскаржуватиме її в Конституційному суді.

Віктор Ющенко, Президент України: "Я направлю до КС запит з проханням протлумачити законність цього рішення. У мене немає сумнівів, що надзвичайно легко і досить швидко КС дасть відповідь, що таке рішення не є конституційне і повноважне".

На рішення Конституційного Суду сподівається і голова Верховної Ради Володимир Литвин. 25 жовтня він називає датою політичною і переконаний, що насправді президентські перегони мають відбутися 17 січня.

Сьогодні ж міністр юстиції Микола Оніщук заявив, що поки немає правових підстав для проведення дочасних президентських виборів. Для цього необхідна заява президента про складення повноважень або інші підстави, передбачені Конституцією, яких на сьогодні також немає. Як поки немає підстав для проведення і дочасних парламентських перегонів.


Переглядів: 2615
Поширень: 0