Тимчасово виконуючий обов’язки директора Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України Олександр Щербінін подякував уповноважених представників церков за висловлену ними «позицію щодо агресії в Криму та інші заходи зі стабілізації обстановки». Як вже повідомлялося Рада з питань душпастирської опіки військовослужбовців при Міністерстві оборони України, прийняла звернення до українських військових у Криму. У ньому зокрема зазначається: «Через свавілля керівництва Російської Федерації ми опинилися на порозі братовбивчої війни. Брат постав проти брата. Військовослужбовці російської армії і флоту сьогодні знехтували законами Божими й людськими і вказують як нам жити. Ситуація, яка спровокована не нами, загрожує не лише стабільності і миру в Європі, але й життю і душам людей. Ми пишаємося вашою мужністю, витримкою та честю захисника Вітчизни, яку ви виявляєте, безстрашно стримуючи загарбника. Це – подвиг, великий подвиг перед народом, Батьківщиною і Богом!».

Департамент соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України попросив церкви сприяння у присутності священиків та їхньої пастви біля блокованих військових частин у Криму для запобігання мирними засобами протиправним діям зі сторони російських військових і проросійських екстремістських сил. Окрім цього, важливо аби священики сприяли пропуску до заблокованих військових частин предметів першої необхідності, а також організовували заходи з підтримки духовного та морально-психологічного стану військовослужбовців.

Знаково, що разом з Українською православною церквою Київський Патріархат, Українською греко-католицькою церквою, Українською автокефальною православною церква, Всеукраїнським союзом об’єднань євангельських християн-баптистів солідарність українським військовослужбовцям висловила й Українська православна церква (у єдності з Московським Патріархатом). Ось як прокоментував ситуацію, що склалась у Криму, Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, голова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України Української православної церкви: «Як «військовий» митрополит і за обов’язком, і за переконанням, однозначно, благословляю наше військо на захист Батьківщини. Якщо б зараз вбачалася дискусія навіть з тими людьми, які не просто ставляться терпимо до введення військ Росії в Крим, але й намагаються виправдати цей крок, то я як владика, православний єпископ, церкви, однієї віри з росіянами – нізащо не став би благословляти українських військовослужбовців віддавати зброю, а тим більше повертати в бік своїх співвітчизників. Ми ж не пішли до Ростова-на-Дону, чи Смоленська. Є державний кордон, який визнає Російська Федерація, є міждержавні документи про їх непорушність, і тому тут не може бути жодного сумніву, що український воїн має виконувати дану ним присягу».

Як повідомили під час засідання Ради з питань душпастирської опіки військовослужбовців при Міністерстві оборони України представники Української православної церкви (МП), священики, які займаються душпастирською опікою у військових частинах ЗС України у Криму, вже неодноразово долучилися, аби допомагати заблокованим підрозділам у пропуску продуктів харчування, води тощо.



Переглядів: 3093
Поширень: 0