Крим отримує з України 90% води , 80% електроенергії , 60% продовольства. Крим має залізничне сполучення виключно через Україну. Бюджет Криму дотується на 70% з бюджету України. У Криму найнижчі тарифи на ЖКГ у всій Україні – тепер їх буде покривати Путін. Більше того, джерело доходів № 1 – туризм, через дії Росії, загрожує впасти в десятки разів. Уже в січні міністерство туризму Криму прогнозувало падіння відвідуваності курортів на 30-50%. Кількість передплат за колективними путівками впало на 90 % порівняно з 2013 роком. Зараз можна констатувати, що сезон вже зірваний як і політика швидкої анексії Криму та намагання проведення чесного референдуму. Десятки мільярдів рублів, які Путін виділить на відновлення Криму підуть в пісок, в кишені місцевої кримінальної еліти і московських чиновників. як це було в Осетії.

“Ті, хто поквапився вступити в схвальний хор борців за незалежність Криму, посилаючись на приклад Шотландії та Квебеку, забувають, що питання про зміну статусу території вирішується не просто на референдумі, а на основі загальнодержавного права”, – заявив один з авторів російської Конституції, колишній депутат Держдуми Віктор Шейніс, – “Великобританія допускає проведення референдумів про незалежність входять до неї територіальних утворень, Канада також виробила певні юридичні умови, на яких таке волевиявлення можливо. В українській конституції такого немає і бути не може, тому прийняття Криму до складу РФ, буде серйозним порушенням міжнародного права , чого не потрібно ні російській державі, ні російському суспільству”.

Минулої неділі спікер кримського парламенту Володимир Константинов відмовився відповідати на запитання преси про те, на підставі якого законодавства буде проведено референдум в Криму і чи визнає Верховна рада автономії конституцію України.

Раніше в інтерв\'ю “Ленте.ру” Константинов дав зрозуміти, що його влаштувала б “добротна, європейська автономія Криму у складі України”.

Влада Криму пояснила, чому вони змінили питання, які винесуть на референдум про статус автономії.

Як заявив заступник голови Верховної ради Криму Григорій Іоффе, влада республіки розраховували на “нормальну реакцію Києва на перший референдум, не припускаючи виходу автономії зі складу України”.

“На жаль, події , які відбулися, змусили кримський парламент змінити це формулювання”, – пояснив Іоффе. Чому референдум вирішили провести на два тижні раніше, представник парламенту автономії не пояснив.

Згідно з останнім рішенням кримської влади, референдум про статус республіки відбудеться 16 березня 2014. Жителям регіону запропонують проголосувати за один з двох варіантів: “Ви за входження АРК як суб\'єкта до складу РФ?”. І “Ви за відновлення Конституції Криму 1992 року і збереження Криму як складової частини України?”.

Раніше керівництво Криму планувало провести референдум 30 березня. На ньому хотіли винести тільки одне питання: “Ви за державну самостійність АР Крим у складі України на основі договорів і угод?”.

Українська влада обидва референдуми назвала незаконними.

Політичну верхівку Кремля на перенесення дати референдуму у Криму спонукали й рішучі дії особового складу українських Збройних Сил, їх керівництва та відсутність бажаної провокації на дії російських військ. “Ми не вистоїмо до 30 березня” – визнають російські військові та учасники “самооборони”.

Події в Криму можуть стимулювати зростання сепаратистських настроїв в Росії і на периметрі її кордонів, повідомляють російські ЗМІ. Цікаво, як у Кремлі зреагують, якщо Карелія захоче провести референдум про приєднання до Фінляндії, Бурятія – до Монголії, а Татарстан згадає про прийняту в 1990 р. декларацію про державний суверенітет , яка оголосила верховенство республіканських законів над загальносоюзними, а надра – власністю народу Татарстану. Імовірна також активізація сепаратистів на Північному Кавказі. Можливість приєднання Криму активізує аналогічні вимоги невизнаних держав пострадянського простору – Абхазії , Південної Осетії і Придністров\'я. Крім того, про свої права нагадають і кримські татари, які мають намір бойкотувати референдум.

Депутат Держдуми Дмитро Гудков на сайті sobesednik.ru виказав думку, що плебісцит приєднання Криму до Росії призведе до катастрофічних наслідків. На відміну від Росії, Україна - унітарна держава, і відповідно, будь-які референдуми повинні проводитися лишу у масштабі країни. Якщо говорити про правову сторону питання , то підсумки референдуму в окремо взятому регіоні України світовою спільнотою не можуть бути визнані.

За спостереженнями, склад туристів за 2013 в Криму був наступним: 66 % турпотоку складали українці (а раніше було більше 70 %). Росіян серед іноземних туристів - всього 26 %. Якщо Крим стає незалежним і невизнаним світовою спільнотою державою, то він може перетворитися на друге Придністров\'ї, а якщо він увійде до складу Росії, то втратить основну частину туристичного потоку , при цьому і росіяни теж не будуть поспішати на цей курорт, повідомляє депутат.

Щодо розпорядження президента США Барака Обами заморозити активи громадян Росії, що мають відношення до дестабілізації ситуації в Криму. Агресія Росії на Україну обернеться болючим ударом по гаманцях самих же російських чиновників. Я ще не впевнений , що такий іспит на міцність наша чиновницька еліта зможе пройти – відзначає Д.Гудков.

Про те , що відбувається в Севастополі, Радіо Свобода розповів історик Вадим Махно.

- Що ви думаєте про останні рішення парламенту Криму ?

- Вони можуть приймати все, що завгодно, поки тут російські війська. Будуть робити те , що їм сказали. А те, що ситуація може вибухнути в будь-який момент через російських військових, це вже ясно. Вчора у нас був бандитський напад на дачу дуже багатої людини, і його застрелили. У Ялті вбили власника нічного клубу. І це тільки початок. Всі розуміють, що попереду бандитське беззаконня і безправ\'я. Сергій Аксьонов - бригадир бандитів, кличка Гоблін, курирував платні туалети на курорті Південного берега Криму. Був звинувачений у трьох вбивствах, але справи було припинено. Натуральний бандит, туалетний Гоблін, якого В.Путін призначений правителем Криму?
Моряки в Криму не хочуть підкорятися людині, яка курирувала платні туалети.
 



Переглядів: 3943
Поширень: 0