Її вручають уже вшосте. Організатор премії - Фонд Віктора Пінчука у партнерстві з "Новим каналом" та газетою "Факти". Кореспонденти газети, працюючи у місцях екстремальних ситуацій – пожеж, повеней, бачать не лише тих, хто страждає, але й тих, хто їм допомагає. Саме такі люди – скромні і можливо навіть непомітні у звичайному житті, під час лиха – справжні герої і стають частиною журналістських розповідей. Восени громадська рада премії, до якої входять відомі у державі люди, визначає лауреатів "Гордості країни". Кажуть, у початковому списку зазвичай до 3 десятків героїв, кожен з яких гідний бути відзначеним.

У звичайному житті ці люди скромні і можливо навіть непомітні. Під час лиха – справжні герої. Ними пишається Україна. Національна премія "Гордість країни" вшосте нагороджує незвичайні вчинки звичайних людей.

Цього вечора вони всі на одній сцені. Люди з маленьких сіл і великих міст. Вони різного віку, несхожих професій та уподобань. Та у них є спільне – героїзм і мужність, бажання врятувати чуже життя, навіть ризикуючи своїм.

Галина Кондрашова, лауреат премії "Гордість країни-2008":
"Часу на роздуми не було – у мене в голові крутилося лише одне: швидше витягнути людей. Покуда я медик, я знаю – вистачає дві хвилини подихати чадним димом, щоб померти".

Вона не зволікала ні секунди – намочила холодною водою одяг і забігла до охопленого полум’ям будинку, де мешкало літнє подружжя. Вона встигла – пенсіонери вижили. Як вижив 18-річний юнак, якого оперував Олександр Резніков. Хірург не лише врятував хлопцеві життя, він пришив йому ногу. І це за 14 годин після травми. В успішність такої операції ніхто з колег не вірив.

Олександр Резніков, хірург, лауреат премії "Гордість країни-2008": "Мы работаем, пока мы не уверены в том, что все хорошо".

"Гордість країни-2008" – це 10 номінацій, 10 незвичайних вчинків звичайних людей , що викликають сльози і бажання жити. Засновники премії розповідають: набагато більше українців заслуговують стояти на цій сцені. Для номінацій обирали показові історії, аби мільйони людей, подивившись церемонію нагородження, зрозуміли – можливо все, потрібно тільки захотіти.

Віктор Пінчук, засновник премії «Гордість країни»: "Будете целеустремленными, будете "пахать" - у вас все будет хорошо, даже в это самое трудное время. Поставите цель – она может быть достигнута, вот мы достигагаем. Вот женщина – у меня нет ног, но я могу переплыть Босфор, а вы здоровы, можете. Мы вот на колясках, но как мы танцуем – чемпионами мира стали, а вы можете. Это вдохновляет".

Закінчення церемонії – сюрприз для глядачів. Номінація під назвою, що стала для українців символічною – «Фаїна». Цього вечора всі 17 моряків, за життя яких понад чотири місяці боролася Україна, живі-здорові на одній сцені. За кілька тижнів вони знову виходять у плавання. Нині вони зізнаються – у деякі моменти вже не вірили, що їх врятують, тому, стоячи на сцені, відчувають…

"Благодарность человеку, который сделал все, чтобы мы были дома".

Арсеній Яценюк, народний депутат України: "Те, що сьогодні було зроблено і що робиться вже шостий рік - це піднімає дух. Проста людина робить вчинки, що на декілька порядків вищі за своєю вагою від вчинків президентів та прем’єрів, що людина відчуває – десятки мільйонів українців дивляться, переживають і просто поділяють те, що ця люина зробила".

У своєму житті вони звикли боротися щодня. Спортсмени, актори, бізнесмени, що вручають традиційні статуетки "Гордості країни". Але навіть їх неабияк вражають незвичайні вчинки звичайних людей.

Богдан Ступка, народний артист України: "Я плакав, коли я дивився..."


Переглядів: 3316
Поширень: 0