Триває спільна українсько-данська операція «Північний сокіл – 2014» з перевезення військово-транспортним літаком Іл-76МД Повітряних Сил Збройних Сил України пального з авіабази ВПС США «Туле» на данську полярну станцію «Норд».

На ранок 20 березня вже виконано 6 місій, під час яких здійснено перевезення 78 тонн вантажу і понад 62 тисячі літрів пального. Загальний наліт екіпажу з початку операції складав трохи більше 32 годин.

спільна українсько-данська операція «Північний сокіл – 2014»

У Вінниці, в Командуванні Повітряних Сил Збройних Сил України зазначають, що операція «Північний сокіл – 2014» триватиме до 10 квітня, і за цей час українські військові льотчики планують перевезти майже 600 тисяч літрів пального та іншого вантажу для забезпечення життєдіяльності станції «Норд». Упродовж місії українські екіпажі планують виконати 58 польотів, провівши у полярному небі понад 100 годин. Крім того, тут наголошують, що цього року в рамках військового міжнародного співробітництва сплановано чимало заходів, основний лейтмотив яких – забезпечення національних інтересів України у сфері оборони, розвиток міжнародної кооперації в питаннях регіональної безпеки, підтримання іміджу Повітряних Сил ЗС України і України в цілому як авіаційної держави.

Зокрема, в рамках військового співробітництва на двосторонній основі з Військово-повітряними силами Війська Польського триває підготовка до міжнародного навчання авіаційних підрозділів “Безпечне небо – 2014”.

За словами начальника оперативного управління – заступника начальника штабу Командування Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-майора Віктора Гамори, це вже другий за історію створення Повітряних Сил захід, який проводиться між підрозділами тактичної авіації з відпрацюванням спільних завдань з охорони повітряного простору, протидії повітряному тероризму, перехоплення повітряних цілей, надання допомоги повітряним суднам за різних форс-мажорних обставин.

спільна українсько-данська операція «Північний сокіл – 2014»

– Перше навчання, – говорить генерал-майор Віктор Гамора, – ми проводили в 2011 році в Миргороді з підрозділами тактичної авіації штату Алабама та Національної гвардії США з Каліфорнії, в рамках підготовки до забезпечення проведення чемпіонату світу з футболу “Євро-2012”. У цьому році ми плануємо провести цей захід у Івано-Франківську з відпрацюванням аналогічного комплексу завдань і льотно-тактичних вправ. У рамках навчання передбачаємо досягти високого рівня сумісності та штабної культури у відпрацюванні організаційних, розпорядчих та планувальних документів, які відповідатимуть вимогам і стандартам штабів країн НАТО.

До навчання, проведення якого заплановане на травень – липень поточного року, з боку Повітряних Сил ЗС України залучатимуться екіпажі від п’яти авіаційних бригад. Це екіпажі тактичної авіації від Івано-Франківської, Васильківської, Миргородської авіаційних бригад та екіпажі від Вінницької та Бориспільської авіаційних бригад транспортної авіації. Типи літаків відповідно – Су-27, МіГ-29, Л-39, Ан-26 та вертольоти Мі-8. З боку Республіки Польща дані уточнюються але попередньо визначено, що це будуть 4-6 Ф-16 та 2-4 МіГ-29, особового складу – до 120 чоловік.  

У Командуванні Повітряних Сил передбачають, що навчання “Безпечне небо – 2014” дасть подальший поступ у військовому співробітництві з ВПС Війська Польського. Це виразиться у розвитку взаємосумісності між Повітряними Силами ЗС України та ВПС Війська Польського відповідно до стандартів НАТО та ІКАО, включаючи обмін даними про повітряну обстановку, екіпажі, авіаційну техніку, аеродроми, засоби управління та забезпечення, об\'єднання цих можливостей у регіональні структури та програми (АSDE та інші). Передбачається залучення консультативно-дорадчої та практичної матеріально-технічної допомоги з боку Республіки Польща для досягнення визначеними органами управління, підрозділами та військовою інфраструктурою Повітряних Сил Збройних Сил України стандартів НАТО, пошук ефективних механізмів її реалізації. Окрім того – залучення можливостей Командування ВПС Війська Польського для підготовки підрозділів та особового складу Повітряних Сил Збройних Сил України, проведення спільних навчань у тому числі і чергових сил з протиповітряної оборони.

Також планується провести оцінку НАТО літака Ан-26 "Віта", екіпажу та мобільної медичної групи, їх сертифікацію в рамках ППОС та КОМ.

Іншим міжнародним заходом буде проведення двосторонніх навчань чергових сил з протиповітряної оборони між органами управління Повітряних Сил Збройних Сил України та Військово-повітряних сил і військ ППО ЗС Республіки Білорусь. Його проведення планувалося на травень цього року, проте, зважаючи на складну військово-політичну обстановку, що склалася у відносинах Росії з Україною, Командування Повітряних Сил ініціюватиме його проведення у жовтні цього року.



Переглядів: 4976
Поширень: 0