Поки росіяни обживаються з Кримом і «допомагають» українському Сходу, саму Росію потроху «обстрілюють» з космосу. У ніч на 20 квітня над Мурманськом побачили падіння метеориту.

На кадрах, відзнятих автомобільними відеореєстраторами та мобільними телефонами, видно, як небесне тіло осяяло небо, згораючи дорогою до землі, і зникає у темряві.

Учені пояснюють, що Мурманський метеорит належить до сімейства лірід - скупчення небесних тіл, яке кожного квітня проходить через орбіту Землі, повідомляє ТСН. За розміром вони невеликі і, якщо й потрапляють в атмосферу нашої планети, одразу ж згорають. Не виключено, що цей "гість" не останній і в найближчі дні жителі північних широт зможуть знову побачити подібне явище.

Випадок над Мурманськом нагадав багатьом Челябінський метеорит, що вибухнув над містом у лютому 2013 року. Тоді поранення отримали близько тисячі осіб, а в багатьох будівлях повилітали шибки. Утім, за підрахунками експертів, випадків, коли метеорити падають на міста або поруч небагато. Найчастіше їх падіння фіксують на поверхні Антарктиди, де нараховують близько 700 тисяч уламків небесних тіл.

На думку вчених, щорічно на Землю обрушується метеоритний шквал загальною масою приблизно 21,3 тонни. Окремі метеорити важать від 50 грам до 1 тонни і більше. За рік Земля приймає 19 тис дрібних тіл масою до 1 кілограма, приблизно 4 тисячі - малих метеоритів більше 1 кілограма і близько 830 - масою більше 10 кілограмів. Щорічно реєструється лише мала їх частина, зазвичай від 10 до 20 штук. Поверхні Землі досягають менше десятини маси всіх метеоритів.


Переглядів: 2550
Поширень: 0