До переліку спеціальностей, які більше не спонсоруватиме держава, потрапили: діловодство, організація туристичного обслуговування, перукарське мистецтво та декоративна косметика, декоративно-прикладне мистецтво, художнє фотографування. Лише на платній основі навчатимуть організації обслуговування у готелях, закладах ресторанного господарства і торгівлі, а також виробництва та експлуатації відео-, аудіотехніки та кіноустановок.

Не готуватимуть за державний рахунок бакалаврів за напрямами підготовки документознавство та інформаційна діяльність, туризм, декоративно-прикладне мистецтво, фотомистецтво, готельно-ресторанна справа, реклама і зв’язки з громадськістю (за видами діяльності). На половину порівняно з 2008 роком планується зменшити прийом до вузів (крім профільних вищих навчальних закладів, для яких обсяг прийому зменшується на 10 відсотків) — молодших спеціалістів за спеціальностями економіка підприємства, фінанси і кредит, бухгалтерський облік, правознавство, а також бакалаврів за напрямами підготовки економіка підприємства, фінанси і кредит, облік і аудит, право.

На думку колишнього міністра освіти Станіслава Ніколаєнка, особливо ці скорочення торкнуться аграрних, технічних та педагогічних вузів, що посилить соціальну напругу, яка і так нагріта до межі економічною кризою.

— Фактично в обласному центрі вступити на спеціальність бухгалтерський облік, економіка, право, туризм буде неможливо, усі їхатимуть до Києва, де й без того жорстка конкуренція, — сказав він «Голосу України».

У практичних цифрах, за підрахунками С. Ніколаєнка, держзамовлення зменшиться на двадцять тисяч студентів, а майже чотири тисячі викладачів опиняться на вулиці.

Станіслав Ніколаєнко засудив такі дії, закликав Президента зупинити дію вказаної постанови, а парламент розслідувати законність її прийняття.


Переглядів: 2595
Поширень: 0